eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Barnamedve kószál Aggtelek környékén - nézze meg a nyomokat!

Európai barnamedve nyomait fedezték fel az Aggteleki Nemzeti Park területén. A megtalált nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs van a nemzeti parkban.

Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Õrszolgálatának vezetője az InfoRádióban elmondta: a barnamedve nem gyakori vendég Magyarországon, az Aggteleki-karszttal egy földrajzi egységet alkotó Szlovák-karsztban már sűrűbben lehet a nyomaira bukkanni.

A tájegységgel szomszédos Szlovák Paradicsomban, a Tátrában és a Fátrában szintén élnek barnamedvék.

Magyarországon utoljára a '80-as években láttak medvét az erdőkben, nyomaira azonban nagyjából ötévente bukkannak a természetvédelmi őrök.

A szakember szerint, ha valaki mégis találkozik eggyel, érdemes minél hamarabb elhagyni a helyszínt. Rózsa Sándor azt is hangsúlyozta: aki betartja a fokozottan védett területekre vonatkozó általános szabályokat, azaz nem tér le a kijelölt turistautakról vagy nem ver sátrat, azt nem veszélyezteti az állat.

A sátrazókra azonban általában veszélyesek a medvék, mivel megérzik a turistáknál lévő étel szagát.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×