eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kormány átalakítja a támogatási rendszert - a nap legfontosabb hírei

Az inflációs cél és a gazdasági növekedés szempontjából egyaránt kedvező forint/euró árfolyamot tart szükségesnek a kormányfő. Gyurcsány Ferenc erről azután beszélt, hogy a jegybank elnökével, valamint gazdasági érdekképviseletek és vállalkozások képviselőivel találkozott.

A miniszterelnök azt mondta: a gyorsabb növekedés érdekében a kormány felelős költségvetési politikát folytat, emellett meg kívánja újítani az adórendszert, és át akarja alakítani a szociális támogatások rendszerét. A találkozó után a Magyar Nemzeti Bank elnöke arról beszélt, hogy őket is meglepte a forint utóbbi időszakban tapasztalt erősödése. Simor András megismételte: a jegybanknak árfolyamcélja nincs, csak inflációs célja.

Támogatás a hátrányos helyzetű önkormányzatoknak


Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatásáról döntött a pénzügyminiszter. A tárca tájékoztatása szerint még ebben az évben 723 működési forráshiányos helyhatóság gazdálkodását segíti 7 milliárd 790 millió forinttal a kormány. Ezen felül 368 önkormányzatnál 430,5 millió forinttal ellentételezik a villamosenergia-áremelkedés hatását.

A rendőrség volt a szélsőségesek célpontja

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a rendőrség törvényesen és kellő rugalmassággal járt el, amikor a múlt hétvégi fővárosi melegfelvonulás résztvevőit és az ellendemonstrálókat egymástól elválasztotta. Draskovics Tibor a kormányfőnek küldött levelében azt írta: elemzéseket és konzultációkat követően konkrét javaslatokat tesz a jogszabályok kiegészítésére, hogy a rendőrség megfelelően kezelhesse a szélsőséges megnyilvánulásokat. A kormányszóvivői iroda portálján lévő jelentés szerint a nagy számban felvonuló rendőri erőknek köszönhetően a felvonuláson résztvevőket a tojásdobáláson kívül közvetlen fizikai erőszak, inzultus nem érte. A jelentés megállapítja, hogy a szervezetten fellépő szélsőségesek erőszakos cselekményei túlnyomórészt a rendőrök ellen irányultak.

Tízből hét ember bízik Orbán Viktorban


A Magyar Gallup Intézet kutatása szerint tízből 7 ember bízik Orbán Viktorban, a Fidesz elnökében, míg Gyurcsány Ferenc kormányfőt csak minden hetedik ember támogatja. A felmérés 1023 ember megkérdezésével, június 20-a és július másodika között készült; a hibahatár plusz/mínusz 3,1 százalék. Az adatok alapján, a teljes népességen belül a Fidesz támogatottsága 39, a szocialistáké 15 százalékos.

Egységes intézményt sürgetnek az OPNI helyett

Pszichiátriai szakmai szervezetek szerint egy egységes, új intézményt kellene létrehozni a nemrégiben felszámolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyett. Füredi János, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium titkára a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőivel tartott közös tájékoztatón elmondta: az egészségügyi miniszter felkérésére készített felmérésük szerint egy fővárosi intézmény kijelölésére lenne szükség, ami összehangolná a vidéki intézmények munkáját és ellátná a speciális eseteket. A szakmai szervezetek vezetői szorgalmazzák a járóbeteg-ellátás áttekintését, új beutalási rend bevezetését és a rehabilitáció visszaillesztését a szakellátás rendszerébe.

Nem a pénzbehajtás a cél

A kereszténydemokrata Máring József szerint elsősorban a pénzbehajtás és nem a szabályok betartatása a célja az úgynevezett Kánikula-kommandó akcióinak. Az országgyűlési képviselő ezt azzal indokolta, hogy szinte minden ellenőrzés büntetéssel végződik. Máring József az InfoRádióban arról is beszélt, hogy több esetben ellentmondásban állnak a munkavédelmi főfelügyelőség, illetve a tisztiorvosi szolgálat előírásai. Az Új Rend és Szabadság program kormánybiztosa válaszában azt mondta: a Kánikula-kommandó ellenőrzéseinek 60-65 százaléka zárul bírságolással. Kondorosi Ferenc az InfoRádiónak hangsúlyozta: nem a büntetés a cél, hanem a jogsértéseket akarják felszámolni, főként az élelmiszerbiztonság terén.

Tájékoztató a külföldön állást keresőknek

Tájékoztató akcióval kívánja figyelmeztetni a külföldön állást keresőket a Külügyminisztérium. A tárca konzuli érdekvédelmi és jogi osztályának vezetője közölte: havonta mintegy 50 magyar munkavállaló dől be hamis álláshirdetéseknek vagy lesz csaló állásközvetítők áldozata az uniós tagállamokban. Oláh Lajos elmondta: a leggyakrabban honfitársaik csapják be a külföldön munkát kereső magyarokat. A legtöbb eset Nagy-Britanniában, Írországban, Hollandiában, Spanyolországban és Svédországban fordul elő.

Aggódik az UNESCO az erzsébetvárosi zsidó negyed miatt

Aggodalmát fejezte ki az UNESCO Világörökség Bizottsága a belső-erzsébetvárosi zsidónegyedben folyó bontások és építkezések miatt a kanadai Québecben tartott ülésén. A bizottság jelentést kért a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj állapotáról.

Hivatalosan is gyanúsítottak híoszi magyarok

Görögországban hivatalosan is kábítószer-csempészéssel gyanúsították meg a Híosz szigetén, szombaton őrizetbe vett három magyar állampolgárt - mondta Kaizinger Tibor athéni konzul. Hozzátette: a 11 éves kislány, aki a felnőttekkel utazott, édesapjával tegnap hazatért Magyarországra.

Barnamedvét észleltek Aggteleknél

Pár hetes bocsot vezető felnőtt barnamedvét észleltek az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrei a park északi részén. Az őrszolgálat óvatosságra inti a látogatókat, mert a kölykét védő anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×