eur:
388.5
usd:
360.58
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nabucco-csúcsot kezdeményez Gyurcsány Ferenc - a nap legfontosabb hírei

Csúcstalálkozót kezdeményez a magyar miniszterelnök a Nabucco gázvezeték-projektben érdekelt országok részvételével. Gyurcsány Ferenc Türkmenisztán fővárosában, Asgabatban hangsúlyozta: sok még a nyitott kérdés és a bizonytalanság a Nabucco ügyében, ezért a szakértői egyeztetések után egy csúcstalálkozón kell beszélni a meglévő problémákról.

Elhibázottnak tartaná az EU az adócsökkentést

Elhibázottnak tartanák az uniós országok gazdasági és pénzügyminiszterei, ha a tagállamok adócsökkentésekkel reagálnának az olajár-növekedésre. A brüsszeli tanácskozáson ehelyett a fogyasztás csökkentését segítő intézkedéseket szorgalmaztak. Veres János pénzügyminiszter a vita után elmondta: az adócsökkentés esetében az árakban megnyilvánuló fogyasztási korlát nem érvényesülne, és az unióban megtermelt jövedelem nagy része az olajkitermelő országokat gazdagítaná.

Orbán szerint szerdán megegyezhetnek az áfa-csökkentésről


A Fidesz elnöke szerint megegyezés jöhet létre a holnapi házbizottsági ülésen arról, hogy az Országgyűlés elé kerüljön a párt áfa-csökkentési javaslatcsomagja. Orbán Viktor emlékeztetett arra: a Fidesz az üzemanyag, elsősorban a benzin jövedéki adójának csökkentését, az alapvető élelmiszerek, valamint a távfűtés áfa-tartalmának mérséklését szorgalmazza. A volt miniszterelnök hangsúlyozta: a Fidesz keresi az együttműködést minden parlamenti képviselővel ellenzéki és kormánypárti pozícióra való tekintet nélkül.

Kétszázmilliós fejlesztés Győrben

Az idén mintegy 200 millió eurót fordít fejlesztésre a győri székhelyű Audi Hungaria Motor Kft. - közölte a vállalat szóvivője. Lőre Péter tájékoztatása szerint az első félévben a gyár dolgozóinak száma 7,3 százalékkal nőtt, most 5900-an dolgoznak a cégnél.

Ingatlancserével rendeznék a hivatal helyzetét

Háromoldalú ingatlancsere-szerződéssel rendezték az ombudsmani hivatal épületének helyzetét. A megállapodás lényege, hogy a belvárosi önkormányzat az ombudsmani hivatalnak helyet adó Nádor utcai épületet és az ahhoz kapcsolódó Tüköry utcai ingatlant átadja tulajdonba az államnak, amely cserébe egy Dorottya és egy Hold utcai épületet ad az V. kerületnek. Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója a dokumentum aláírása után közölte: a megállapodással megszűnik az ombudsmani hivatal függősége.

Átlagon felüli gabonatermés várható


Átlagon felüli mennyiségű és átlagos minőségű gabonatermés várható a nyáron az agrártárca összesítése alapján - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett szólt arról is, hogy a kabinet 15 milliárd forint kedvezményes kamatozású, államilag garantált hitelkeretet hozott létre a termelőknek a gabonaraktározás fejlesztésére. Úgy vélte: a kedvező időpontban való értékesítéssel a gazdák 50-70 százalékkal magasabb bevételt is elérhetnek ebben az évben.

Ingyen gyümölcsöt osztana az Európai Bizottság

Ingyenes gyümölcsosztást javasolt az iskolákban a helyes étkezési szokások kialakulásának segítésére az Európai Bizottság. A programra évente 90 millió euró áll rendelkezésre, amit a tagállamoknak saját forrásból kellene kiegészíteniük. Az elképzelés szerint a résztvevő oktatási intézményeknek tájékoztató és tudatosságnövelő célzattal nemzeti stratégiát is ki kellene dolgozniuk az étkezési szokások javítása érdekében.

Ukrajnában tárgyal Sólyom László

Ukrajnában az államfő után a miniszterelnök és a parlament elnöke is támogatásáról biztosította a kárpátaljai magyar iskolák ügyében a magyar köztársasági elnököt. Sólyom László a hivatalos tárgyalások után rövid látogatást tett az ukrajnai ortodox egyház fellegvárának számító Kijev-pecserszki Főkolostorban, és megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

Aláírták a cseh-amerikai radarszerződést

Prágában aláírták a cseh-amerikai radarszerződést. Karel Schwarzenberg cseh és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy tudományos és ipari együttműködési megállapodást is ellátott kézjegyével. Az egyezmény lehetővé teszi a cseh cégeknek, hogy bekapcsolódjanak az amerikai rakétavédelmi rendszer fejlesztésébe és általában az amerikai katonai fejlesztési projektekbe.

Meghatározták a korona átváltási árfolyamát

Brüsszelben meghatározták a szlovák korona euró-átváltási árfolyamát az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei. A testület úgy döntött, hogy 1 euró az átváltáskor 30,126 koronát ér. Szlovákia január elsején vezeti be fizetőeszközként az eurót, ezzel 16-ra emelkedik az euróövezethez tartozó uniós országok száma. A szlovák pénzügyminiszter a döntés után azt mondta: 1 százalékponttal növeli a gazdaság bővülését, hogy Szlovákia csatlakozik az euróövezethez.

Nagyarányú elbocsátásokra készül a Siemens

Münchenben nagyarányú elbocsátásokat jelentett be a Siemens. Peter Löscher, a világ egyik legtekintélyesebb elektronikai és ipari konszernjének vezetője közölte, hogy 2010-ig világméretekben csaknem 17 ezer munkahelyet szüntetnek meg. Ezek közül 5250 a németországi állásokat érinti. Az igazgatótanács elnöke a leépítéseket takarékossági okokra hivatkozva elengedhetetlennek nevezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×