eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Magyarország demokrácia-teljesítménye a legmagasabb pontszámot kapta

A Freedom House szerint Magyarország jó úton halad afelé, hogy a költségvetési deficit 2009-ben a GDP 3,2 százalékára csökkenjen. A független szervezet szerdán hozta nyilvánosságra a szabadság és a demokrácia 2007-es világbeli helyzetéről készült átfogó jelentését, amelyben Magyarországot a világ stabil demokráciái közé sorolta.

A Freedom House jelentésében Magyarországot a világ stabil demokráciái közé sorolta, hazánk "demokrácia-teljesítménye" - az előző évihez hasonlóan - a legmagasabb pontszámot kapta mind a politikai, mind a polgári jogok tekintetében.

A demokrácia terjedését világszerte támogató független, nem kormányzati szervezet szerdán hozta nyilvánosságra országjelentését, amelynek tartalmi összefoglalója így kezdődik: "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kormánya 2007-ben azért küzdött, hogy a helyzetet ellenőrzése alatt tartsa, miután veszített népszerűségéből pénzügyi megszorító intézkedései, valamint egy 2006-os botrány miatt, amikor bevallotta, hazudott a népnek az ország költségvetési és gazdasági helyzetéről".

A jelentés arról is ír: a kormányzati zavarok ellenzéki tiltakozásokhoz és egy új szélsőjobboldali nacionalista csoport előretöréséhez vezettek. A megszorító csomag mindazonáltal a siker jeleit mutatta, vagyis csökkent a költségvetési hiány.

Az év folyamán meggyengült a rendőrség iránti bizalom, miután néhány vezető tisztviselőnek távoznia kellett. Az Amnesty International eközben jelentést közölt arról, hogy a rendőrség Magyarországon diszkriminatív módon kezeli azokat a nőket, akiket családon belüli erőszak ér - olvasható a Freedom House jelentésében.

A független szervezet hozzáteszi: a tiltakozások és Gyurcsány Ferenc lemondását sürgető felhívások ellenére a kormány hivatalban maradt, bár a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a politikusok népszerűsége a legalacsonyabbra süllyedt a kommunista éra óta.

Az 56-os forradalom 2007-es évfordulóján a tüntetések és zavargások nem voltak olyan nagyok és erőszakosak, mint 2006-ban, és a rendőrségi fellépés sokkal kevésbé volt vitatható.

A 2007-es tiltakozásokat részben a Magyar Gárda augusztusi megalakulása gerjesztette; a szélsőjobboldali nacionalista csoport a magyarok védelmére hívta fel a figyelmet, a jelentés azt is megjegyzi: a gárda tagjai az ország fasiszta korszakára emlékeztető egyenruhát hordanak.

Az 500 új gárdatag októberi felavatása nyomán többen aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a szélsőjobboldalnak növekszik az ereje a magyar politikában. A jelentésben az szerepel, hogy a Magyar Gárda, jóllehet tiltakozások zajlottak ellene, betartotta a törvényeket.

A Freedom House megállapította: a megszorító intézkedésekkel szembeni általános elégedetlenség ellenére az ország jó úton halad afelé, hogy a költségvetési deficit 2009-ben a GDP 3,2 százalékára csökkenjen.

Magyarországra 2007-ben kedvező hatással volt a német gazdasági növekedés, de a magyar gazdaság bővülése szerény maradt - olvasható az összegzésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×