eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Jól jártak azok, akik már befizették a nyaralásukat

Az utazási irodák olcsóbban kínálják külföldi utazásaikat az erős forintnak köszönhetően - mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője, ám a magas olajárak miatt a legtöbb iroda úgynevezett kerozindíjat szab ki, amely néhány ezer forintos plusz költséget jelent az utasoknak.

Az erős forint egyértelműen hat az utazási irodák árai - mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője, aki hozzátette: az utazásokért forintban fizetendő ár mindenképpen kedvezőbb most, mint fél évvel ezelőtt.

Simon András ugyanakkor hozzátette: a magas üzemanyagár többletköltséget jelent az utazási irodáknak, mert a légitársaságok és az autóbuszos cégek magasabb árat számláznak.

Egy különleges jogi szabályozás értelmében azonban az utazási irodák csak az új kalkulációkban tudják a magasabb olajárakat figyelembe venni, így sokszor a meghirdetett utaknál még átvállalják a költségemelkedést.

Tehát azoknak, akik már korábban befizették az útjuk árát, és megkötötték a szerződést, a pár ezer forintos többletköltséget jelentő kerozindíjat már nem számlázzák ki az utazási irodák - az újonnan befizetők esetében azonban kénytelenek ezt megtenni.

Simon András elmondta azt is: a tavalyi évhez képest minimális növekedés tapasztalható a külföldre utazók számában, de még korai erről beszélni, mert a szezon elején járunk.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×