eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kórházi környezet veszélyt jelenthet a csecsemőkre

A kórházi környezet veszélyes közeg, mert felszaporodnak az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok, különösen az intenzív osztályokon - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem 1-es számú Gyerekklinika Újszülött Intenzív Centrumának vezetője. Dr. Szabó Miklós elmondta: a bakteriális fertőzés miatt meghalt néhány hetes csecsemőt úgy vette át a klinika, hogy folyamatosan éleszteni kellett, a többiek viszont sokkal jobb állapotban voltak.

Dr. Szabó Miklós az InfoRádiónak elmondta: a gyermeket úgy vették át a Péterfy Sándor Utcai Kórházból, hogy gépi lélegeztetést igényelt, és összeomlott a keringése.

A később meghalt kisfiúnak már a szállítása is problémás volt: annyira gyenge volt a keringési állapota, hogy a mentőautóban újraélesztést kellett kezdeni nála, amit a felvételt követően folyamatosan fent kellett tartani - mondta a Semmelweis Egyetem 1-es számú Gyerekklinika Újszülött Intenzív Centrumának vezetője.

A többi 4 csecsemő, akik a klinikára érkeztek, nem voltak ilyen súlyos állapotban, így ők könnyebben át tudták vészelni ezt az állapotot.

A klinika centrumának vezetője nem tudta megmondani, hogy az 5 fertőzött csecsemő közül miért az elhunyt kisfiúnál mutatta a legsúlyosabb és a legrohamosabb lefolyást a betegség, de hozzátette: a kórházi környezet általánosan egy veszélyes környezet, mert felszaporodhatnak azok a baktériumok, amelyek többszörösen ellenállnak az antibiotikumoknak.

A kórházi környezet magasabb kockázatot jelent a kora- és újszülötteknél, akiknek az immunrendszere gyenge - rájuk fokozott veszélyt jelenthetnek az orvosok műanyag eszközei is.

Dr. Szabó Miklós hozzátette: a kórházi fertőzések világszerte vezető halálokként szerepelnek.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×