eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az MSZP frakció nem megy szabadságra

Az ősszel az Országgyulés elé kerülő szocialista törvényjavaslatok is témái a mai dobogókői kibővített kormányülésnek. Török Gábor politológus szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a kormányzás látszatát kell mutatnia.

Ismét Dobogókon tanácskozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP elnökségével, a szocialista parlamenti frakcióvezetéssel, a kormánytagokkal és az államtitkárokkal.

A pártelnök-kormányfő a június 10-én és 11-én tartott első ilyen konzultáción azt mondta, június végére átfogó szakmai támogatást akar szerezni azokhoz a javaslatokhoz, amelyek a megbeszélések eredményeként ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek.

Tóbiás József frakcióigazgató a hét elején az InfoRádiónak nyilatkozott a részletekről, és elmondta, hogy elsősorban az adó, a költségvetés, a Polgári Törvénykönyv, az oktatás és az egészségügy területén várhatóak módosítások.

Gyurcsány Ferenc néhány héttel ezelott úgy fogalmazott: mindezt úgy kell elérni, hogy az egyensúlyi program megtartása mellett a szociális biztonság is megmaradjon.

A Dobogókon kialakított közös álláspontról június 17-én azt mondta a miniszterelnök, hogy a frakció támogatja egy átfogó, a növekedést pártoló program megalkotását.

Az MSZP több fórumon, több formában is tanácskozik még nyáron: 28-án a választmány ül össze, majd pedig két-háromhetente frakcióüléseket fognak tartani - mondta Tóbiás.

Az SZDSZ konkrétumokat vár

Török Gábor politológus, a Vision Consulting igazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva az egypárti kormányzással indokolta az MSZP nyári aktivitását.

A politikai elemző a miniszterelnök változtatási szándékairól is beszélt. "Racionálisan gondolkozva Gyurcsány Ferencnek ahhoz, hogy meg tudja őrízni akár a pártelnöki, akár a miniszterelnöki széket, ahhoz folyamatosan mozgásban kell maradnia. Mindent meg kell változtatnia ahhoz, hogy a lényeges dolgok ne változzanak meg. Ezek világos évezredes politikai, taktikai lépések" - vélekedett.

Mindeközben Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke cselekvési program benyújtását kérte Gyurcsány Ferenctől a keddi megbeszélésükön. Az InfoRádió úgy értesült, hogy a miniszterelnök munkacsoportokat szeretett volna felállítani a két párt részvételével, hogy közös programokat dolgozzanak ki, és ezek szinte egész nyáron üléseztek volna.

Az egykori koalíciós partner azonban ezt elvetette, így augusztus elejére kell az MSZP-nek letennie azokat az elképzeléseit, amelyek már a kormányzás konkrétumairól szólnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×