eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Külsős cég dönthette el, mennyibe kerül az egyetemi képzés

Vizsgálatot indított a honvédelmi miniszter a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem együttműködési megállapodásaival kapcsolatban. A tárca azt vizsgálja, hogy az egyetem miért kötött megállapodást a kormányfő egykori érdekeltségébe tartozó Perfekt Zrt-vel.

A Magyar Nemzet információ szerint Szekeres Imre miniszter arra kíváncsi, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és korábban a miniszterelnök érdekeltségébe tartozó Perfekt Zrt. között kötött megállapodás előnyös vagy előnytelen volt-e a tisztképző számára.

A megállapodások a külső polgári képzések lebonyolításáról szóltak.

A vizsgálat tényét a tárca megerősítette az InfoRádiónak, de a sajtóosztály megkeresésünkre úgy reagált, hogy a vizsgálat az egyetem összes, minden külső szervezettel kötött szerződésére vonatkozik. A vizsgálat lefolytatására József Pétert, a tárca jogi szakállamtitkárát jelölte ki.

A lap írása szerint a cég és az egyetem először 1999-ben kötött egymással megállapodást. Ebben az állt, hogy az egyetem nyit a polgári társadalom felé.

Az egyetem és a Perfekt Pénzügyi Szakoktató és Kiadó Rt. levelező és esti képzésekben működött együtt. A szerződés szerint a cég a náluk jelentkező diákoktól beszedte a tandíjat, amelyből kifizette a tanárokat és más oktatókat. Vagyis a pénz nagy része a céghez folyt be.

Ezt a lap írása szerint nem is kritizálták az egyetem vezetői. A gond akkor kezdődött, amikor privatizálták a Perfekt Zrt.- t így az az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt. tulajdonába került. Az együttműködési megállapodást pedig újra módosították.

Újabb és újabb módosítások

Ebben már azt is meghatározták, hogy mennyi pénz jár a Perfektnek. Így a képzéssekkel összefüggő költségek fedezésére a cég a bevétel akár 90 százalékára is jogosult volt.

Később, amikor már nem Gyurcsány Ferenc, hanem Erdős Ákos vette át a céget, újabb módosítás következett. Ebben már az szerepelt, hogy a diákokat továbbra is a cég szervezi be, de a tanári fizetéseket és egyéb költségeket az egyetem fizeti.

A lap furcsának tartja, hogy a megállapodásban szerepelt az is, hogy az egyetem félévente tájékoztatja a Perfekt Zrt.-t arról, hogy hányan járnak a képzésre. Miközben a szerződés szerint a diákok toborzása a Perfekt feladata lenne. A cég azonban abba is beleszólhatott, hogy mennyibe kerüljön a képzés, ez félévenként egyébként 70 ezer forint volt.

Az InfoRádió kérdéseit a tárca azzal hárította el, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak. Nem kívánt reagálni a Perfekt Zrt. sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×