eur:
389.4
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meghalt a szívátültetésen átesett gyermek - a nap információi

Meghalt az első, szívátültetésen átesett magyar gyermek. A kisfiún 7 éves korában hajtották végre a műtétet. A gyermek, 70 szervátültetésen átesett társával együtt, Balatonvilágoson nyaralt, amikor bekövetkezett a tragédia. Az SZDSZ a kormány cselekvési programjának ismeretében dönt arról, hogy a jelenlegi kormányt vagy inkább egy szakértői kabinetet támogatnak, esetleg az előrehozott választást tartják célszerűnek.

Meghalt a szívátültetésen átesett gyermek

Meghalt az első, szívátültetésen átesett magyar gyermek. A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért nevű szervezet elnöke nem kívánt nyilatkozni; az Inforádiónak csak annyit mondott, hogy a kisfiú környezetében mindenkit nagyon megviselt a hirtelen bekövetkezett tragédia. Szalamanov Zsuzsa emlékeztetett arra, hogy a kisfiún tavaly októberben, 7 éves korában hajtották végre a műtétet. A gyermek, 70 szervátültetésen átesett társával együtt, Balatonvilágoson nyaralt, amikor bekövetkezett a tragédia. A helyszínre utazó Ablonczy László, az Országos Kardiológiai Intézet orvosa, a kisfiú kezelőorvosa azt mondta: váratlanul fellépő szívritmuszavar lehetett a halál oka. A gyermeket legutóbb néhány hete vizsgálták, akkor semmilyen problémát nem találtak, kilökődési reakciónak sem volt előjele.

Várakozó állásponton az SZDSZ

Cselekvési program kidolgozását várja a kormánytól az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor azután beszélt erről, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfővel, szocialista pártelnökkel tárgyalt a Parlamentben a két párt együttműködéséről. Az egyeztetéseket a tervek szerint még nyáron, két szakaszban folytatják. A megbeszélés után az SZDSZ vezetője azt hangsúlyozta: csak a cselekvési program ismeretében döntenek arról, hogy a jelenlegi kormányt vagy inkább egy szakértői kabinetet támogatnak, esetleg az előrehozott választást tartják célszerűnek. Fodor Gábor továbbra is kizárt egy esetleges újabb koalíciókötést. Gyurcsány Ferenc a találkozó után arról beszélt, hogy a két párt továbbra is egyetért az adórendszer átalakításában és a gazdaság élénkítésében.

Kifogásolt törvénymódosítás

Az alkotmánnyal ellentétesnek tartja a versenytörvény módosításának egyik paragrafusát a köztársasági elnök. A változtatás arra ad lehetőséget, hogy két évre eltiltsák tisztségétől a jogellenes kartellezés miatt elmarasztalt cég vezetőt. Sólyom László azt kifogásolja, hogy a módosítás nemperes eljárásban nyújt csak jogorvoslatot az eltiltás ellen, és az eljárás során a cégvezetőnek kell bizonyítania, hogy nem vett részt a jogellenes döntés meghozatalában.

Segélyért közmunka

A szociális törvény módosítását kezdeményezi Füzesabony a segélyezési rendszer átalakítása érdekében. Laminé Antal Éva, a Heves megyei város fideszes polgármestere elmondta: azt szeretnék elérni, hogy havonta mintegy 15 nap közmunka végzéséhez köthessék a rendszeres szociális segély kifizetését; vagyis 8 órányi munkát mintegy 3 ezer forint ellenében számolhatnának el a települések.

Brüsszeli kifogások

Főként a finomítói tevékenységgel, a kiskereskedelemmel, valamint a finomítói termékek nagykereskedelmével összefüggésben fogalmazott meg komoly aggályokat az Európai Bizottság az OMV-nek a Mol felvásárlására vonatkozó szándékával összefüggésben. A testület már eljuttatta kifogásait az osztrák társaságnak. Brüsszel azután kezdte meg a vizsgálatot, hogy az OMV februárban közölte: szándékában áll ajánlatot tenni a Molra.

Előkészületek a Mercedes-nél

Az uniós szabályoknak megfelelően legfeljebb 1 millió eurót biztosíthat a szociális tárca a Daimler-Benz kecskeméti gyárának a szakmunkás-képzés támogatására. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: a szociális és munkaügyi tárca iránymutatásai alapján a Daimler-Benz elkészíti a képzési tervet; a tárgyalásokba a munkaügyi központ is bekapcsolódik. Korábban Kecskeméten új főállású alpolgármestert választott a közgyűlés a beruházás koordinálására létrehozott csoport irányítására. A fideszes Szemereyné Pataki Klaudia korábban a pénzügyi bizottságot vezette.

Jelentős árkedvezmény


Már a mostani fűtési szezontól jelentős árkedvezményre számíthatnak a távfűtéses lakásban lakók - jelentette be az MSZP-frakció távfűtési munkacsoportjának vezetője Budapesten, a szocialisták képviselőcsoportjának ülése után. Szanyi Tibor elmondta: olyan döntéseket hoznak majd, amelyek alapján minden távfűtéses lakásban élő számára minden hónapban alanyi jogon jelentős árkedvezményt biztosítanak 2010 őszéig.

"Parlagfűmentes ház" program

Az idén is meghirdeti a "Parlagfűmentes ház" programot a kormány. Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta: tavaly 1.554 település vett részt a gyomnövény visszaszorítását célzó akcióban, és azt szeretnék, ha az idén több mint 2 ezer helyhatóság csatlakozna. Vojnik Mária hangsúlyozta: ma Magyarországon minden negyedik ember allergiás.

Amerikai vízummentesség

Az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó kétoldalú megállapodás is megszülethet nyáron Magyarország és az Egyesült Államok között; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló szerződést várhatóan július végéig aláírják - közölte az InfoRádióban az Egyesült Államok budapesti nagykövete. April Foley hangsúlyozta: októberben derül ki, hogy tíz százalék alatt lesz-e az elutasított vízumkérelmek aránya, amely szintén szükséges a vízummentesség elnyeréséhez. April Foley szerint Magyarország valószínűleg megfelel majd ennek az elvárásnak.

Vesztegetés gyanúja

Vesztegetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-nél történt bírságolási ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Tegnap belső vizsgálat is indult a cégnél egy volt parkolóőr állításai miatt, aki 8 társával együtt arról számolt be, hogy parkolási díj helyett 500 forintot szedtek mintegy ezer autóstól, és a pénzből feletteseik is kaptak.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×