eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A legmagasabb osztrák állami elismerés Lévai Katalinnak

Lévai Katalin (MSZP) európai parlamenti képviselő a legmagasabb osztrák állami elismerést, az Osztrák Köztársaság szolgálatáért adományozható Nagy Arany kitüntetést kapta meg kedden Brüsszelben. A kitüntetést a politika, a gazdasági, kulturális, szellemi vagy társadalmi élet területén végzett különleges szolgálatokért adományozzák.

A legmagasabb osztrák állami elismerést, az Osztrák Köztársaság szolgálatáért adományozható Nagy Arany kitüntetést adta át Lévai Katalin (MSZP) európai parlamenti képviselőnek kedden Brüsszelben Hans-Dietmar Schweisgut, Ausztria belgiumi nagykövete.

Alapító okirata szerint a kitüntetést a politika, a gazdasági, kulturális, szellemi vagy társadalmi élet területén végzett különleges szolgálatokért adományozzák, díjazottjai többnyire miniszterek, államtitkárok, aktív és néhai politikusok, egyetemi tanárok, neves közéleti személyiségek.

Eddigi kitüntetettjei között van többek között Simon Wiesenthal, a náci bűnösök felkutatásában vezető szerepet játszó történész, Paul Lendvai újságíró, publicista, Fredy Mayer, az Osztrák Vöröskereszt elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának vezetője.

Számos magyar politikus, köztük Antall József és Horn Gyula volt miniszterelnökök és Szili Katalin parlamenti elnök is kapott már Nagy Arany kitüntetést, hivatalos elnevezéssel Nagy Arany Érdemrendet a Szalaggal az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért.

Lévai Katalint Hannes Swoboda, a szocialista EP-frakció osztrák alelnöke javasolta a kitüntetésre egyebek között a roma fórum kezdeményezéséért, továbbá a női foglalkoztatás növelését célzó, illetve a prostitúcióellenes kampányban vállalt szerepéért.

A képviselő asszony elmondta: korábban szociológusként többször dolgozott együtt osztrák szakemberekkel és alapítványokkal közös programokon, köztük a szegénység elleni harc és a női esélyegyenlőség területén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×