eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Módosítják a "korbácsrendeletet"

Mégsem büntetik meg automatikusan azokat a háziorvosokat, akik drágább készítményeket írnak fel a betegek számára. Ha valaki három hónapon keresztül több mint 50 százalékkal túllépi az országos átlagot, tételes ellenőrzést tartanak nála. A Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke támogatja a változtatást.

Április elsejétől már komoly szankciókkal sújtották volna azokat a háziorvosokat, akik az országos átlagnál jelentősen drágább készítményeket írnak fel a betegeknek. Az Egészségügy Minisztérium rendelete pénzbüntetést szab ki ezekre a háziorvosokra.

A rendeletet márciusban már módosították; akkor az áprilisi vényellenőrzés határidejét tolták ki június 30-a utánra. Eszerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szankcionálhatta volna azt a doktort, aki rendszeresen, indokolatlanul és szakmailag megalapozatlanul eltér attól, hogy az azonos hatóanyag tartalmú, de olcsóbb készítményt írja fel betegének.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke a Népszabadságnak elmondta: már készül az úgynevezett "korbácsrendelet" módosítása, az átlagtól jelentősen eltérő orvosokat nem büntetik meg automatikusan.

A háziorvosok és az egészségügyi intézmények 2007. júniusától folyamatos tájékoztatást kapnak rendelési gyakorlatukról, azaz, hogy mely esetekben és milyen mértékben mutatható ki eltérés az országos átlagtól. Az új rendelet 2008. július 1-jétől tételes helyszíni ellenőrzést vezet be, amennyiben az orvos három hónapon keresztül több mint 50 százalékkal eltér az országos átlagtól.

A Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke szerint elengedhetetlen volt a régi, rossz szabályozás módosítása.

"A rendeletmódosítás olyan monitoring-rendszert határoz meg, amely a betegellátás színvonalának javítását, az orvosi gyógyszerfelírási gyakorlat értékelését, összehasonlítását kíséri figyelemmel" - olvasható a minisztériumi közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×