eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Több szakszervezet nem vesz részt a BKV-sztrájkban - a nap hírei

Esküt tettek a pekingi olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók. Nem vesz részt a májusra tervezett határozatlan idejű BKV-sztrájkban több szakszervezet. Több százan kísérték utolsó útjára Antal Imrét a Farkasréti temetőben. A nap hírei 2008. április 26-án, szombaton.

Ünnepélyes keretek között esküt tettek a pekingi olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók a Vígszínházban. Az eseményen részt vett Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő is. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetője arról beszélt: a sportolók a magyar zászló, az államfő, a szülők, edzők és sporttársak, de mindenekelőtt saját maguk előtt tesznek fogadalmat arra, hogy a 29-ik olimpiai játékokra a legjobb tudásuk szerint, tiszta eszközökkel készülnek, és így képviselik Magyarországot. Sólyom László köztársasági elnök az ünnepségen átnyújtotta a köztársaság lobogóját Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakozónak, a csapat zászlóvivőjének.

A pénzügyminiszter szerint az év második felében lehet döntést hozni az adórendszer esetleges átalakításáról. Veres János az MSZP Országos Választmányának ülése után azt mondta: reálisan csak az év vége felé ítélhető meg, hogy milyen mozgástér áll rendelkezésre 2009-ben. A politikus szólt arról is, hogy ha az SZDSZ küldöttgyűlése a koalícióból való kilépésről dönt vasárnap, akkor a liberális miniszterek utódjáról viszonylag gyorsan döntenek.

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az úgynevezett internetadó bevezetésének tervét. Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője azt mondta: az új adónem értelmetlen, felesleges és átgondolatlan elképzelés, ami nehezítené az internet terjedését. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium javaslata szerint valamennyi internet hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kellene fizetniük a szolgáltatóknak. A tervezett intézkedést a gazdasági tárca, illetve több szakmai szervezet elutasítja.

Nem vesznek részt a héten meghirdetett, májusra tervezett határozatlan idejű BKV-munkabeszüntetésben egyes metróban dolgozó alkalmazottak valamint a pénztárosok és az ellenőrök. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője az InfoRádióban ugyanakkor hangsúlyozta: néhány metrós érdekképviselet csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz, így valószínűleg nem járnak majd a szerelvények a munkabeszüntetéskor. Korábban a Népszabadság azt írta: napokon belül meneszthetnek több BKV-vezetőt. A lap szerint az érintettek között lehet Somodi László vezérigazgató-helyettes is.

Május 1-jétől alkalmazza a rendőrség a január eleje óta hatályos objektív felelősség elvét; csütörtöktől a 7 kiemelt szabálysértés elkövetése esetén 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki a gépjármű üzembentartójára. Samu István, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója elmondta: a törvény alapján a gépjármű üzemben tartóját vonják felelősségre a szabálysértések megállapításakor.

Egy összesítés szerint alig mérhető a problémás lakáshitelek aránya Magyarországon. A KSH adatai alapján a múlt év végén a 3.109 milliárd forintnyi lakáshitel-állománynak mindössze 1 százaléka volt rossz minősítésű. A jelentés azt is megállapítja, hogy egyre kisebb az államilag támogatott konstrukciók aránya; a tavaly folyósított új hiteleknek már csak 13 százaléka volt ilyen.

Felszámolja az év végéig dorogi üzemét a Colgate-Palmolive Kft., miután a társaság úgy döntött, hogy kivonja Magyarországról termelő és kiszerelő kapacitását. A gyárbezárás 114 embert érint; valamennyiüket elbocsátják. Dorogon nemrég a Sanyo Hungary Kft. gyárában is leépítés kezdődött. Az üzemből szeptemberig mintegy 640 embert bocsátanak el, miután a cég Kínába telepíti az akkumulátorgyártást.

Perújítást rendelt el a móri mészárlás miatt 2 és fél éve kiszabott életfogytiglani börtönbüntetését töltő Kaiser Ede ügyében a Fővárosi Ítélőtábla. A férfi ügyvédje elmondta: a döntést azzal indokolta a testület, hogy az újabb bizonyítékok szerint feltehetően nem Kaiser Ede követte el a bűncselekményt. Dezső Antal emlékeztetett arra, hogy a móri bankrablás két új gyanúsítottját több mint egy évvel ezelőtt vették őrizetbe; egyikük azóta öngyilkos lett, míg W. Róbert ellen néhány hete vádat emeltek. 2002 májusában az Erste Bank móri fiókjában 8 embert öltek meg a rablók, akik 7,3 millió forintot vittek el a pénzintézetből.

Több százan kísérték utolsó útjára Antal Imrét a Farkasréti temetőben. Az április 15-én, 73 éves korában elhunyt művészt, a Magyar Televízió Örökös Tagját és volt főmunkatársát Rózsa György, Vágó István és Kudlik Júlia búcsúztatta. Antal Imre 1959-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd zongoraművészként 7 nemzetközi versenyen nyert díjat. Később ujjbetegsége miatt a televízióban folytatta pályafutását; évtizedekig a magyar televíziózás egyik legnépszerűbb műsorának, a Szeszélyes évszakoknak a gazdája volt. Az utóbbi időszakban többször kezelték kórházban. Halálát rákbetegség okozta.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×