eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Feje tetejére állhat a kormányzati struktúra

A kormány összetételének és szerkezetének változásáról ír a Népszabadság - lapszemle.

A Népszabadság a kormány összetételének változásáról, a lehetséges új államtitkárokról és miniszterekről közöl cikket. A lap úgy tudja, hogy az SZDSZ-hez hasonlóan Gyurcsány Ferenc is tényként kezeli a kisebbik kormánypárt koalícióból való kilépését. A napilap szerint Horváth Ágnest Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója váltja az egészségügyi miniszteri poszton, a tárca második embere pedig az egyeztetésekben eddig is szerepet játszó Vojnik Mária lehet.

A környezetvédelmi államtitkár Oláh Lajos debreceni szocialista képviselő lehet. A miniszteri posztra felmerült Baja Ferenc neve, de a Népszabadság szerint ő nem kerül új beosztásba.

A gazdasági minisztérium ügye összetett, mivel szerkezeti átalakítás is várható, és Bajnai Gordon vezetésével létrejöhet egy fejlesztési és infrastrukturális csúcsminisztérium. Így a gazdasági tárca és Bajnai Gordon mostani minisztériumából az önkormányzatok ügye gazdátlan marad. Ez utóbbi önálló egységként bekerülhet a Miniszterelnöki Hivatalba, és a Népszabadság hírei szerint Kolber Istvánnak vannak esélyei, hogy a terület élére álljon.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy veszélybe kerültek az idősek. A bentlakásos idősek otthonába jutás feltételeit december 22-én módosította a kormány úgy, hogy a kérelmezők napi négy órát meghaladó gondozási szükséglettel kell hogy rendelkezzenek.

Az új szabályokat már ez év január elsejétől bevezették - igaz, csak elméletben. A gyakorlat ugyanis nem tudta követni a hirtelen változást, az intézményi bejutás feltételeként az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet által készítendő szakértői munka a mai napig döcög.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a kaotikus állapotok közepette a várakozók közül kilencen haltak meg, akiknek élete szakszerű gondozás mellett nagy valószínűséggel tovább tartott volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×