eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Kötélhúzás az SZDSZ-ben - a nap legfontosabb hírei

Várhatóan vasárnap estére megnevezi az egészségügyi tárca új vezetőjét a miniszterelnök; meghaladhatja a 11 milliárd forintot is a BKV idei vesztesége; nem fizet osztalékot a tavalyi adózott nyereségéből az OTP Bank - a nap hírei.

Székely lehet Horváth utóda

Vasárnap estére megnevezi az egészségügyi tárca új vezetőjét a miniszterelnök - értesült az InfoRádió kormányközeli forrásból. Gyurcsány Ferenc döntésével meg akarja várni az SZDSZ vasárnapi rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésének eredményét. Az InfoRádió úgy tudja: Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója a miniszteri tisztség legesélyesebb várományosa. Közben Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy nyilatkozott: ha az SZDSZ vasárnap véglegesen a koalícióból való kilépésről dönt, akkor a miniszterelnök legkésőbb az együttműködés megszűnését követő első munkanapon megnevezi miniszterjelöltjeit.

Különvélemény

Több SZDSZ-es delegált határozati javaslatot nyújt be a párt vasárnapi küldöttgyűlésén, hogy a liberálisok ne április 30-ával, hanem szeptember 1-i hatállyal bontsák fel az MSZP-vel kötött koalíciós szerződést. Szentkuti Károly küldött, a szabad demokraták Győr-Moson-Sopron megyei elnöke elmondta: az aláírók úgy látják, hogy a koalícióból történő kilépésről szóló frakció- és ügyvivői testületi döntés elsietett volt.

Szakszervezeti bírálat

Elégedetlenek a szakszervezetek a hónap végén Brüsszelnek benyújtandó aktualizált konvergencia programmal. Borsik János, a munkavállalói oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács ülése után az InfoRádióban úgy vélte: a kabinet által szerdán elfogadott új változat súlyosan megterheli a bérből és fizetésből élőket. Korábban Antalffy Gábor, a munkáltatói oldal szóvivője bírálta, hogy a konvergencia programban az adó- és járulék bevételek emeléséről van szó, miközben a kormány a szociális partnerekkel a tételek csökkentéséről egyeztet.

Ellenzéki aggodalom

A Fidesz szerint szociális katasztrófával fenyeget a lakossági gázárak újabb emelése. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban a GKI Gazdaságkutató tanulmányára hivatkozva azt mondta: az idén a lakossági gázárak összességében 25-30 százalékkal emelkednek, míg az ipari fogyasztók esetében 20 százalékos lesz a drágulás. Hangsúlyozta: a lakosság nem tud több terhet elviselni, a növekvő költségeket már nem csak a szegények, hanem az átlagos jövedelmű családok is képtelenek lesznek kifizetni. Rövidítene a kabinet

Lerövidítené a bírósági ügyintézés határidejét, és olcsóbbá tenné az eljárást a kormány. Az erről szóló törvényjavaslatot szerdán hagyták jóvá. A kormányszóvivő a döntés részleteit ismertetve emlékeztetett arra: azt is szeretnék elérni, hogy lehetőség szerint minél több peren kívüli megegyezés szülessen. Budai Bernadett példaként említette, hogy a jövőben közjegyzőtől is lehet majd kérni peren kívüli igazságügyi szakértő kirendelését.

Elszaladhat a veszteség

Meghaladhatja a 11 milliárd forintot is a BKV idei vesztesége, miközben az üzleti tervben eredetileg 6 milliárd szerepelt. Vitézy Dávid, a vállalat felügyelő bizottságának tagja az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy az eredeti tervek szerint nullszaldós eredményt kellett volna elérni, de az sem zárható ki, hogy az év végére 15 milliárdra nő a hiány.

Tisztújítás a bankszövetségben

Felcsuti Pétert, a Raiffesen Bank vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Bankszövetség. A szakember Erdei Tamást, az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját váltja a tisztségben, aki a következő hároméves időszakra már nem vállalta jelölést. Az 58 éves Felcsuti Péter korábban 17 évet töltött a Magyar Nemzeti Bankban.

Osztalék helyett sajátrészvény-vásárlás

Nem fizet osztalékot a tavalyi csaknem 120 milliárd forintos adózott nyereségéből az OTP Bank, miután az igazgatóság erről szóló javaslatát jóváhagyták a részvényesek a közgyűlésen. A mérleg szerinti nyereség így 107,9 milliárd forint. Az OTP 2006-ra részvényenként 145 forintot fizetett. A társaság elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen elmondta: az osztalék 125 forint lenne részvényenként, ami a részvényárfolyam kevesebb mint 2 százaléka. Csányi Sándor hozzátette: a részvényeseknek már rövid távon is érdekük, hogy a bank a mostani alacsony árfolyamon minél több részvényt vásároljon vissza.

Fizetnek

Összesen 77 milliárd forint osztalék kifizetését szavazta meg a Magyar Telekom közgyűlése. A társaság a magyar számviteli törvény szerinti tavalyi 35,6 milliárd forint adózott nyereségét teljes egészében kifizeti, az eredménytartalékból pedig 41,4 milliárd forintot használ fel osztalékfizetésre.

Feketehús

Több mint 4 tonna kolbászt és sertéshúst foglaltak le a hatóságok egy illegális húsüzemben a Pest megyei Tápiószőlősön - közölte a ceglédi kerületi főállatorvos. Poppovics László az InfoRádióban elmondta: egy családi ház melléképületében a higiénés szabályok betartása nélkül dolgozták fel a sertéshúst. Hozzátette: a lefoglalt húst és késztermékeket megsemmisítik.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×