eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Aggasztó elemek a BKV terveiben

Idénre 11 milliárd forintos veszteséget tervezett a BKV, de ez a szám az év végére elérheti a 15 milliárdot is - mondta az InfoRádiónak Vitézy Dávid, a társaság felügyelő bizottságának tagja a testület pénteki ülése után. A bizottság nem találta a városvezetés által emlegetett 11 milliárd forintos megtakarítást sem.

Határozatban mondta ki pénteki ülésén a BKV felügyelő bizottsága: nem látja igazoltnak, hogy a cég a stabilizációs program során 11 milliárd forintot megtakarított - mondta az InfoRádiónak Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának tagja, a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület szóvivője. Hozzátette: a társaság ugyan valamennyit spórolt tavaly, hiszen ezer embert elbocsátottak, de nem tudni pontosan, hogy mennyit.

Az üzleti terv fő számairól szólva Vitézy Dávid elmondta: a BKV idén mintegy 119 milliárd forintból működik. A tervezett idei veszteség 11 milliárd forint, de Vitézy Dávid szerint már most látszik, hogy ezt az összeget az év végére jóval meghaladja majd a hiány.

A negatív egyenleg kialakulásáról szólva közölte: a tavaly év eleji nullszaldós tervről indulva 2007 őszére hatmilliárd forintra nőtt a tervezett hiány - erre hivatkozva jelentették be a járatritkítási terveket -, az elmúlt hónapokban pedig a szám fokozatosan 11 milliárd forintra emelkedett. Vitézy Dávid szerint nem túlzó becslés, hogy a veszteség mértéke az év végére elérheti a 15 milliárd forintot.

A felügyelő bizottság tagja szerint két aggasztó eleme van az üzleti tervnek. Az egyik a 300 fős létszámcsökkentés terve, amelyet a szakszervezettel folytatott tárgyalások során a menedzsment visszavont ugyan, most mégis szerepel a dokumentumban. Ez Vitézy Dávid szerint azért aggályos, mert már a tavalyi létszámleépítések is azt eredményezték, hogy csökkent az üzembiztonság, a további leépítések pedig még több járatkimaradást okozhatnak.

Még több meghibásodáshoz, még több lerobbanáshoz vezethet az is Vitézy Dávid szerint, hogy az anyagköltségek 2008-ban csökkennek, mert ez azt jelenti, hogy a karbantartásra még kevesebbet költenek majd. A másik aggasztó elem az, hogy bár a menetrendi változásokat még nem fogadta el a főváros, az üzleti tervben mégis szerepel egy jelentős telephely, az Orczy téri Baross kocsiszín eladása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×