eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egységfront az internetadó ellen

A Magyar Telekom és a UPC Magyarország arra kéri a döntéshozókat, hogy ne támogassák az internetszolgáltatás után fizetendő kulturális járulék bevezetését.

A két szolgáltató közös közleménye szerint az internetadó bevezetése hátráltatja az Új Magyarország - Szabadság és szolidaritás címen elfogadott kormányprogramot, amely az informatikai fejlesztés fő stratégiai irányait jelöli ki.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium javaslata szerint valamennyi internet hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kellene fizetnie az internetszolgáltatóknak.

"Szakmai álláspontunk és iparági tapasztalataink szerint a tervezett lépés ellentétes az információs társadalom fejlesztésének céljaival, különösen az e-közigazgatás programmal, az e-befogadás célokkal és az európai uniós tendenciákkal" - áll a közleményben.

A szolgáltatók úgy vélik, hogy mindeközben nem láthatók a tervezett intézkedés elvárt előnyei.

Szerdán az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete is tiltakozott a járulék kiterjesztése ellen, és kilenc érdekképviselet is közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben szintén az internetadó bevezetésének visszautasítását kérik az országgyűlési képviselőktől.

Kormányzati egyet nem értés

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hétfőn, a távközlési piac szereplőivel folytatott egyeztetés után közölte: továbbra sem támogatja az internetet 0,8 százalékkal megterhelő kulturális járulék bevezetését. A tárca álláspontja szerint az új járulék bevezetése megnehezíti a hazai internethasználat elterjedését, és csökkenti a hazai vállalkozások versenyképességét.

Az Országgyűlés kulturális, valamint költségvetési bizottsága ugyanakkor kedden elutasította a Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételét érintő törvénymódosításhoz érkezett indítványokat, amelyek kiemelték volna az internetszolgáltatást a kulturális járulékfizetési körből.

A parlament gazdasági és informatikai bizottságának informatikai és távközlési albizottsága szerdán azt javasolta, hogy a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosításából kerüljön ki az internetadó.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×