eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyelőre nem mérnek sebességet a matricaellenőrző-kamerák a sztrádákon

Mégsem mérik a sebességet a matricaellenőrző-kamerák májustól az autópályákon, mert nem született meg az ezt engedélyező jogszabály - mondta Winkler-Virág András, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője. Hozzátette: a rendszer egyébként már alkalmas arra, hogy átlagsebességet mérjen és kis átalakítással az autók pillanatnyi sebességét is rögzíteni tudná.

Egyelőre nem mérik a sebességet a matricaellenőrző-kamerák májustól a sztrádákon, ugyanis nem alkották meg az ezt lehetővé tévő jogszabályt - közölte az InfoRádióval az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szóvivője.

Winkler-Virág András kiemelte: jelenleg nincs olyan törvény vagy rendelet, amely a társaságot felruházná arra, hogy az adatokat kiadja a rendőrségnek.

Az az adatvédelmi ombudsmani ajánlás tekinthető kötelezőnek, amely kimondja, hogy kizárólag matricaellenőrzésre használhatóak a kamerák, és ezen a téren is komoly megszorítások vannak - fejtette ki.

A szóvivő elmondta, hogy az e-matricák ellenőrzésére használt technológia alapvetően alkalmas lehet az átlagsebesség és kis fejlesztés révén a pillanatnyi sebesség mérésére is

Winkler-Virág András közölte, hogy az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-t nem tájékoztatták arról, hogy mikorra módosítják a szükséges jogszabályt.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×