eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Magyar Bálint ötlete Kuncze Gábor visszatérése - lapszemle

A SZDSZ több vezető politikusa is arról beszélt, hogy a Kóka-Kuncze pártelnökcsere hátterében Magyar Bálint akciója áll - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, Magyar Bálint kérte meg Konrád Györgyöt, hogy először ő beszéljen Kuncze Gábor visszatéréséről. Lapszemle.

Tehetetlennek tűnik a magyar állam a szlovák rendszámüzlettel szemben - írja a Népszabadság. Bár a vámhatóság szigorú ellenőrzéseket ígért, gyorsan kiderült: aligha tehet valamit azokkal szemben, akik a szomszédos országban vásárolhatnak és helyezhetnek üzembe autót - megspórolva ezzel a magyar regisztrációs adót, a súlyadót, és egy keveset megtakarítva a kötelező biztosításból is. Ezzel egy kisebb autón is több százezer forint a megtakarítás, egy luxuskocsin pedig akár több millió.

A magyar szabályok szerint ugyan a behozott kocsit egy hónapon belül itthon is forgalomba kell helyezniük a honi állampolgároknak, ám egyrészt ennek elmulasztása esetén a büntetés nem túl nagy - 30 ezer forint maximum -, másrészt a lebukás veszélye sem nagy.

A Magyar Nemzet írása szerint az SZDSZ több vezető politikusa is - egymástól függetlenül - arról beszélt, hogy a Kóka-Kuncze pártelnökcsere hátterében Magyar Bálint akciója áll. A lap úgy tudja, Magyar Bálint kérte meg Konrád Györgyöt, hogy először ő beszéljen Kuncze Gábor visszatéréséről. Ezek után indult az a honlap, amelyen Kunczét aláírásgyűjtéssel kapacitálják a folytatásra; a Népszabadságban pedig interjú olvasható Magyar Bálinttal, aki immáron nyíltan a volt pártelnök mellett emel szót.

A Napi Gazdaság azt írja a KSH alapján, hogy tovább csökkent az építőipari termelés az idén februárban. A jelenlegi adatok alapján az ágazat növekedési kilátásai továbbra is kedvezőtlenek.

Az Otthon Centrum franchise-igazgatója szerint az ingatlanközvetítők az építőipar gyengélkedéséhez hasonló visszaesést regisztráltak az első negyedévben. A piac megtorpanása leginkább Budapesten érezhető. A korábban beharangozott áremelést alig egy-két lakásépítő merte meglépni a visszafogott piacon. Lakáshitelezés terén a bankoknak szokatlanul jól kezdődött az év, de a folytatás már közel sem ennyire egyértelmű.

A forint erősödése miatt a svájcifrank- és jenalapú hitelek törlesztőrészletei akár 6-8 százalékkal is mérséklődhetnek - írja a Világgazdaság. Az alpesi ország devizájáért egy hónapja még 169 forintot kértek a piacokon, pénteken viszont már csak 158 forintot kellett érte fizetni. A kamatok szempontjából viszont rossz hír, hogy a svájci frank háromhavi londoni bankközi kamatlába a múlt héten 3 bázisponttal, 2,83 százalékra emelkedett. A magas forrásköltségeket pedig a bankok is kénytelenek előbb-utóbb érvényesíteni.

Ezen a héten hazánkban és a fejlett piacokon is csupán néhány makrogazdasági jelentés lát napvilágot - írja a portfolio.hu. A KSH ma a legfrissebb népmozgalom statisztikáját, szerdán pedig a kiskereskedelmi forgalom februári értékeit teszi közzé, amelyből kiderülhet, hogy folytatódik-e a kiskereskedelmi forgalom közel egy éve tartó gyengülése. Az előttünk álló négynapos héten minden bizonnyal az amerikai ingatlanpiaci adatokra és az eurozóna beszerzési menedzser indexekre figyelnek majd a befektetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×