eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Ezer forint is lehet a csirkehús kilója

Két év alatt akár 30-40 százalékkal is drágulhat a baromfihús az ágazati szakemberek szerint - írja a Népszabadság. A csirkecomb kilója elérheti a lélektaninak tekinthető ezer forintos határt is, pedig a baromfi egészen a legutóbbi időkig a legolcsóbb húsok közé tartozott.

A piackutatók szerint most a baromfi az egyik legkedveltebb húsféle, ám egy drasztikus áremelkedés ronthat a népszerűségén - különösen, ha a sertéshús ára kevésbé emelkedik. Mindezek ellenére borús jövő elé néz a magyar baromfiipar. A néhány éve még több tízezer gazdálkodónak megélhetést nyújtó ágazat folyamatosan zsugorodik. A termelés még a jobb években is csak szinten marad. A baromfitartók számára a belföldi és a külföldi piacon sem alakultak jól a körülmények: az elmúlt évben a takarmányárak szinte fék nélkül emelkedtek, ráadásul a hazai piacon az uniós csatlakozás óta megjelent nagyon erős konkurenciát támasztó olcsó import is - derül ki a Népszabadságból.

A Magyar Nemzet arról közöl összeállítást, hogy a GYSEV nem rendelkezik annyi saját tőkével, hogy MÁV Cargót megvásárló konzorcium tagjaként a rá eső vételárat kifizesse - állapítja meg az Állami Számvevőszék jelentéstervezete, amely több aggályt is megfogalmaz a MÁV Cargo privatizációjával kapcsolatban. A még nem végleges számvevőszéki tervezet leszögezi: a MÁV Cargo megvásárlójaként az osztrák állami tulajdonban álló és a többségi magyar tulajdonú GYSEV Zrt. alakította konzorcium megnyerte ugyan a privatizációs tendert, de a GYSEV-re jutó tízszázaléknyi vételár - vagyis tízmilliárd forint - kifizetése nem biztosított. A számvevők szerint a GYSEV-nek elvileg három lehetősége van a fizetési kötelezettség teljesítésére: a hitelfelvétel, a kölcsön vagy a saját részvénnyel fizetés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×