eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A kormány a fővárosnak, a főváros a BKV-nak segíthet

A kormány segítséget nyújt a fővárosnak abban, hogy idén összesen 10-12 milliárd forint értékben tőkét juttasson a BKV-nak azért, hogy a cég ne kerüljön adósságspirálba - mondta Keller László pénzügyi államtitkár a BKV helyzetének rendezéséről tartott egyeztetés után. Demszky Gábor főpolgármester elfogadhatónak tartja a Pénzügyminisztérium ajánlatát a BKV helyzetének rendezésére. A BKV-szakszervezetek időközben jelezték: ha nem kapnak garanciákat követeléseik teljesítésére, akkor készek több napos sztrájkot hirdetni.

A kormány segítséget nyújt a fővárosnak abban, hogy az saját vagyonából tőkét tudjon juttatni a BKV-nak - tájékoztatta az InfoRádiót a pénzügyi államtitkár. Keller László közölte: a BKV, bár az adósságállománya nagy, nincs likviditási válságban, így nincs szüksége azonnali segítségre; a társaságnak a 10-12 milliárdos fejlesztési beruházásokat kell finanszíroznia.

Az állam ezt az összeget bocsátaná rendelkezésre a Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével, előfinanszírozás formájában, addig, amíg a főváros talál és értékesít olyan vagyontárgyakat, amelyek árbevételéből kisegítheti a BKV-t - tette hozzá a pénzügyi államtitkár.

A politikus közölte: a főváros képviselői ezt az alternatívát elfogadhatónak tartották, a végső döntést azonban majd a közgyűlésnek kell meghoznia.

Keller László hangsúlyozta: sem a költségvetésben, sem a fővárosi büdzsében nincs elegendő forrás a BKV kisegítésére, ezért a társaságot a fővárosi vagyontárgyak értékesítéséből kell rövid távon konszolidálni.

Eladnának

A főpolgármester elfogadhatónak tartja azt az alternatívát, amely szerint a főváros a Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével ingatlant konvertálna át eszközbe. Ezen a módon nem a BKV működési kiadásainak, hanem belső eladósodottságának fedezetét teremti meg a főváros - hangsúlyozta Demszky Gábor.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mely vagyontárgyaktól válnak majd meg - mondta a főpolgármester, hozzátéve: mind a főváros, mind a BKV jelentős ingatlanállománnyal rendelkezik.

A BKV-nak idén 6 milliárd forintos működési finanszírozási pluszra is szüksége volna. Ezzel kapcsolatban Demszky Gábor a Pénzügyminisztériumtól azt kérte, hogy az inflációnak megfelelő mértékben növelje támogatása mértékét, 32 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan a főváros is valorizálná a közlekedési társaságnak nyújtott 10 milliárdos támogatást.

A tárca és a kormányzat képviselőinek nem volt felhatalmazásuk arra, hogy ebben az ügyben ígéretet tegyenek, azt azonban megjegyezték, hogy a lépést a konvergenciaprogramba ütközőnek tartanák - fűzte hozzá a főpolgármester.

A BKV 80 milliárdos hitelállományának felszámolására a szombati tárgyaláson nem találtak megoldást a felek, Demszky Gábor szerint azonban a társaságot előbb-utóbb konszolidálni kell.

A főpolgármester elmondta: a legnagyobb probléma az, hogy a kormány a budapestiek személyi jövedelemadójának csaknem 99 százalékát elvonja. Ha ez a pénz a fővároshoz kerülne, abból megfelelően finanszírozni lehetne a tömegközlekedést.

Több napos sztrájk jöhet

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a távirati irodának szombaton elmondta: ha nem kapnak garanciát az érdekképviseletek, hogy a tulajdonos rendezi a BKV Zrt. finanszírozási problémáit, akkor készek a többnapos munkabeszüntetésre is.

A szóvivő hozzátette: a szakszervezetek csak ebben az esetben látják biztosítottnak, hogy nem kerül sor telephelybezárásra, leépítésre, elbocsátásra és a munkakörülmények további romlására.

A paraméterkönyv visszavonása is a követelések közé tartozik, mivel 2007. december 14-én úgy állapodtak meg a munkáltatóval, hogy a járatritkítási tervezetet közösen alakítják ki; "nem ez történt, így a paraméterkönyv tervezetet vissza kell vonni, és egy újat készíteni az érdekképviseletek bevonásával" - mondta Nemes Gábor.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×