eur:
388.98
usd:
360.96
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Csak elvétve közlekedik néhány járat a fővárosban

Továbbra sem okoz jelentős fennakadást Budapest közlekedésében a hajnalban kezdődött egész napos BKV-sztrájk. A fővárosba bevezető főutakon folyamatosan lehet haladni, és nincsenek torlódások a belső kerületekben sem.

A szakszervezet szerint csaknem teljes a munkabeszüntetés támogatottsága a dolgozók körében. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője az InfoRádióban délben azt mondta: az akció törvényesen és fegyelmezetten folyik, a város tömegközlekedése - néhány villamoson kívül - lényegében áll.

A BKV nem sokkal korábban arról számolt be, hogy legalább négy útvonalon járnak a villamosok. A megszokottnál ritkábban, de közlekednek az 1-es, a 42-es, a 18-as, valamint az 56-os villamosok, és a Nagykörúton is legalább négy szerelvény viszi az utasokat.

A Fővinform arról számolt be, hogy a 73-as autóbuszok, valamint az alvállalkozók által működtetett - főleg dél-budai és újpesti - járatok is közlekednek.

Sok fővárosi döntött úgy, hogy a Nyugati pályaudvarról vonattal éri el a külső kerületekben lévő úti célját. A hangosbemondó arról tájékoztatja az érdeklődőket, hogy Óbuda és a pályaudvar között napközben mentesítő járatok közlekednek.

Mindenáron sztrájkolni akartak"

A BKV vezérigazgató-helyettese szerint cége az utolsó pillanatig próbált egyezkedni a szakszervezetekkel, hogy ne legyen sztrájk. Regőczi Miklós hozzátette: a szakszervezetek nem akartak megegyezni, csak a kifogásokat keresték.

Mint mondta, a vállalat 50 százalékos szolgáltatást kért a szakszervezettől, ezt azonban az érdekképviselet visszautasította. A sztrájkolók az éjszakai járatokat közlekedtették volna, ezt viszont a vállalat nem fogadta el, mert állításuk szerint az emberek többsége nem ismeri ezeket a járatokat.

Nem egyeztek meg

A mai sztrájk idején az alvállalkozók által üzemeltetett járművek közlekednek, a Volánbusz és a MÁV-START pedig elfogadja a BKV-bérleteket.

A szakszervezetek csütörtök este elutasították a főváros ajánlatát. Hangsúlyozták: a főpolgármester-helyettesek garanciát vállaltak a BKV pénzügyi helyzetének rendezésére, miközben elismerték, hogy Budapestnek erre nincs anyagi fedezete.

A főváros felkérte a cég vezetését, hogy - a szakszervezetekkel közösen - változtasson a paraméterkönyv-tervezeten. A BKV azt is vállalta volna, hogy lemond a csoportos létszámcsökkentésről.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×