eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fű alatt is támogathatja az SZDSZ a kormányt

A jogszabályok nagy részét a Parlamentben ülő képviselők többsége is el tudja fogadni, vagyis a 190 szocialista politikus elegendő a legtöbb törvény megalkotásához vagy módosításához, ha hiányzik vagy nem szavaz néhány, más párthoz tartozó politikus. Ha valamennyi képviselő részt vesz az Országgyűlés munkájában, és szavaz is, akkor az MSZP-nek 4 SZDSZ-es, MDF-es vagy fideszes politikust kell megnyernie egy-egy jogszabály elfogadásához.

A képviselők többségének, vagyis minimálisan 194 képviselőnek jelen kell lennie az Országgyűlésben, hogy határozatképes legyen a parlament - mondta az InfoRádiónak a parlamenti matematikáról Szalay Péter ügyvéd.

Jelenleg a Magyar Szocialista Párt 190 mandátummal rendelkezik, de két képviselője, Horn Gyula és Toller László már huzamosabb ideje nem gyakorolja jogait.

Szalay Péter kifejtette: a jogszabályok nagy részét - például a költségvetést - többségi szavazattal kell elfogadni, vagyis a határozatképesen ülésező parlamentben jelenlévő képviselők többségének az igen szavazata szükséges.

Ha a koalíciós szakítás után a Szabad Demokraták Szövetsége ellenzéki párt lesz, de mégis támogatni kívánja a kormány javaslatait, akkor ezt úgy is megteheti, hogy politikusai nem szavaznak vagy tartózkodnak. A feles törvényeknél így az SZDSZ passzivitása vagy húsz képviselője közül hat tartózkodása elegendő lehet a kisebbségben kormányzó szocialisták javaslatának elfogadásához. A többiek akár nemmel is szavazhatnak.

A Fidesz, a KDNP, az MDF, valamint a függetlenek esetleges együttszavazása sem jelent többséget az Országgyűlésben. Õk ugyanis összesen csak 176-an vannak.

Kivételek

Szalay Péter kitért arra is, hogy az alkotmány külön jelzi, ha eltérő szavazati arányt követel meg egy jogszabály elfogadásához. Például a jogalkotásról szóló törvénynél az emberi jogokról szóló részben a jelenlévők kétharmadának szavazata szükséges - közölte az ügyvéd.

Az alkotmány módosításához, új alkotmány elfogadásához és bizonyos unióhoz kötődő törvények esetében az összes képviselő kétharmadának szavazata kell, míg az összes képviselő több mint felének szavazata a miniszterelnök megválasztásához, illetve a konstruktív bizalmatlansági indítványhoz szükséges - tette hozzá.

Az ügyvéd úgy vélekedett, hogy fenntartható a parlament működőképessége kisebbségi kormányzás esetén, csak a végrehajtó és a törvényhozó hatalom viszonyát kell másként megközelíteni. Szalay Péter kiemelte: a kormány további működéséhez parlamenti többség szükséges, de ha ez nincs meg, akkor minden javaslat esetében el kell érni a 194 igen szavazatot.

Hiányzó vagy nem szavazó ellenzéki képviselők mellett egy teljes létszámban lévő MSZP-frakció képes jogszabályokat alkotni vagy módosítani, de akkor kerülhetnek nehéz helyzetbe, ha az összes képviselőcsoport frakciófegyelemmel működik - fűzte hozzá Szalay Péter.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×