eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Középiskolák: egy mutató nem mutató

Nem lehet egyetlen mutató alapján rangsorolni az oktatási intézményeket - véli Neuwirth Gábor oktatáskutató. Szerinte a középiskolák értékelése esetén fontosak az érettségi eredmények, a nyelvvizsgák száma, a versenyeken való részvétel aránya is. Felsőfokú intézmények esetén figyelni kell a tanárok tudományos fokozatát és publikációik számát is.

Egyetlen adatból nem lehet sokat megtudni egy középiskoláról, nyolc-tíz egybehangzó másikból azonban már következtetni lehet arra, hogy az adott intézmény jó vagy kevésbé az - mondta az InfoRádió által megkérdezett oktatáskutató.

Neuwirth Gábor szerint a legfontosabb mutató nem az, hogy egy-egy középiskolából a diákok hány százaléka kerül be a felsőoktatásba, hiszen az egyes iskolatípusok másra-másra készítik fel az oda járókat: a gimnáziumok elsősorban a továbbtanulásra, míg a szakközépiskoláknál ugyanilyen fontos a szakma elsajátítása.

Fontos mutató lehet, hogy a gyerekek milyen eredményeket érnek el az érettségin, hány százalékuknak van nyelvvizsgája, vagy milyen eredményeket érnek el a tanulmányi versenyeken - közölte a szakértő.

A gyerekek tanulmányi eredményei Magyarországon nagyban függnek attól, hogy milyen környezetből jönnek, milyen szüleik iskolázottsága, anyagi helyzete - magyarázta Neuwirth Gábor.

A felsőoktatási intézmények, ha népszerűek, kiválogathatják a legjobbakat, ez azonban nem mond arról semmit sem, hogy milyen az adott intézmény oktatási színvonala - mondta az oktatáskutató.

Az egyetemeket, főiskolákat világszerte aszerint ítélik meg, hogy milyen a tudományos fokozattal rendelkezők aránya, és, hogy az oktatók közül hányan publikálnak - fűzte hozzá a szakértő, aki azt is hangsúlyozta, hogy az oktatók tudományos karrierje alapján nem lehet arra következtetni, hogy hogyan foglalkoznak a diákjaikkal.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×