eur:
389.37
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Február elsejétől határozatlan idejű sztrájk a vasútnál

Február 1-jétől határozatlan időre sztrájkot hirdet a VDSZSZ Szolidaritás MÁV Start társasági szervezete. A munkabeszüntetést azért hirdették meg, mert a MÁV-START Zrt.-nél elhúzódtak a bértárgyalások, követeléseiket nem vették figyelembe.

Február elsejétől határozatlan időre sztrájkot hirdet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, mivel nem sikerült megállapodniuk a MÁV-START Zrt.-vel.

A szervezet ügyvivő testületének pénteki ülését követően Halasi Zoltán vezető ügyvivő elmondta: február elsejétől bármikor lehet sztrájk, amikor a munkatársak felhatalmazást kapnak erre, majd abbahagyják, és egy újabb bizonytalan időpontban folytatják a munkabeszüntetést.

Halasi Zoltán közölte: a munkabeszüntetést azért hirdették meg, mert a MÁV-START Zrt.-nél elhúzódtak a bértárgyalások, követeléseiket nem vették figyelembe.

A szakszervezet 10 százalékos bérfejlesztést kér a kiszervezés miatt 2007. július elsejéig visszamenőleg, illetve 2,5 havi bért követel a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.

Azt sem árulják el, mikor kezdődik

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a kiszervezések miatt korábban automatikusan 10 százalékos béremelést kaptak a dolgozók.

A szakszervezet szerint is indokolt volt az emelés, a munkáltató azonban tavalytól nem tartja magára nézve kötelezőnek a megállapodást, és forráshiányra hivatkozva nem fizet - tette hozzá Gaskó István.

A VDSZSZ elnöke közölte 2005-ben megállapodtak Kóka János akkori gazdasági miniszterrel abban, hogy a MÁV Cargo privatizációja esetén a munkavállalók valamilyen formában részesülnek a cég tulajdonlásában. Ez azonban nem valósult meg, ezért kérnek 2,5 havi egyszeri juttatást a vasutasok.

Gaskó István elmondta: a MÁV-START Zrt.-nél és a MÁV Gépészeti Zrt.-nél működő szakszervezeti szervek már döntöttek, a két cég dolgozói így február elsejétől bármikor megkezdhetik a sztrájkot.

A szakszervezeti elnök közölte: ezúttal, ha a még elégséges szolgáltatásokról nem sikerül megállapodni, még a munkabeszüntetés kezdetének időpontját sem jelentik be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×