eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Meg sem valósult, máris elavult a főváros közlekedésfejlesztési terve

Újabb közlekedésfejlesztési tervet készíttet a főváros, pedig az előző még érvényes, sőt alig valami teljesült belőle, de máris elavult - írja a Népszabadság. Az új koncepció a belvárosi forgalom csökkentésére útdíjat, emellett néhány rövidebb és egy-egy hosszabb közúti alagút építését javasolja. Az újabb terv 2027-ig lesz majd érvényes.

Ma adja át az adórendszer átalakításáról szóló elképzeléseit a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek - olvasható a Magyar Nemzetben. Az egyelőre csak javaslati szinten kezelendő csomag az adóterhelés mértékén nem változtat, de a hangsúlyokat máshová helyezi úgy, hogy amit az egyik területről adócsökkentéssel elvesznek az államtól, azt egy másik területen adóemeléssel egyúttal vissza is adják. A javaslatok közül biztosan nagy vitát fog kiváltani az, amelyikben a testület előbb a nyugdíjak felbruttósítását, majd megadóztatásának lehetőségét veti fel.

Először zárult magyarországi aukció egymilliárd forintnál magasabb összesített leütési árral. A Virág Judit Galéria jutalék nélkül 1,3 milliárd forintos eredményt ért el a vasárnapi árverésen, 750 millió forintos összesített kikiáltási ár után - közli a Napi Gazdaság.

A Világgazdaság ad tájékoztatást arról, hogy újabb élelmiszerár-emelkedési hullám rázhatja meg a világot, miután az elmúlt napokban számos termény ára rekordszintre nőtt a határidős árutőzsdéken. Chicagóban a 2008. márciusi szállítású búza és rizs referenciaára soha nem látott magasságba ugrott, a szójababé 34, a kukoricáé 11 éves rekordot döntött meg. Az áremelkedések tovagyűrűző hatása erősödő inflációs nyomásként jelentkezik majd.

Meghiúsította a 71-es út új, balatoni elkerülő szakasza műszaki átadását az állami sztrádaberuházó - értesült az Index. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. azért nem vette át a tízmilliárdos beruházással épülő utat, mert nincs megfelelő állapotban az útpadka. A műszaki átadás meghiúsulása miatt a kivitelező Hochtief-Mélyépítő konzorciumnak - amelyből a Mélyépítő már felszámolás alatt áll - kötbért kell fizetnie.

A családtámogatási rendszereket elemzi a penzcentrum.hu. Külföldön már sok országban felismerték, hogy a csökkenő és emellett elöregedő népesség komoly problémákat is okozhat. Emiatt olyan intézkedésekre van szükség, melyekkel a házaspárokat ösztönözni lehet arra, hogy ne csak egy gyermeket neveljenek fel, hanem legalább kettőt, vagy ennél többet. Az egyik leghasznosabb megoldás a családok támogatására a családi jövedelemadózás lenne, amelynek bizonyos elemeit egyre több országban alkalmazzák. Egyelőre itthon az a gyakorlat, hogy a családi kedvezmény megosztható az együtt élő házastársak, illetve egyéb feltételek esetén az élettársak között is.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×