eur:
389.17
usd:
361.71
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"Az új egészségbiztosítási rendszer önmagát roppantja majd össze"

Rékassy Balázs egészségközgazdász szerint az egészségbiztosítási törvény nagyon nehezen megvalósítható. Rékassy Balázs úgy véli: nincs annyi egészségbiztosítási szakember Magyarországon, hogy minden regionális pénztár élére jusson egy. A törvény elfogadása kapcsán a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István elmondta: komoly kétségei vannak afelől, hogy az hatályossá válik, ám, ha így is lesz, az elképzelt rendszer akkor is megvalósíthatatlan.

Alapjaiban rossz az egészségbiztosítási rendszer módosításának koncepciója - jelentette ki az InfoRádióban Rékassy Balázs egészségközgazdász, aki elmondta: Európában sehol sem bizonyosodott be, hogy a több-biztosítós rendszer jobbá és hatékonyabbá tudja tenni az egészségügyi ellátást.

Rékassy Balázs szerint nagyon sok energiát kell majd fordítani a biztosítók és az állam közötti megállapodások megkötésére, nehezen megvalósítható ugyanis az az elképzelés, amely szerint az előbbieknek 49, az utóbbinak pedig 51 százalékos tulajdonjoga lesz.

Kevés a szakember

Az egészségközgazdász úgy véli: komoly problémát jelent, hogy nincs Magyarországon elég egészségbiztosításhoz értő szakember a 22 pénztár élére.

Az is gondot okozhat, hogy a rendszer egy idő után átalakul majd: egyes pénztárak felvásárolnak másokat, az elképzelések szerint hat-nyolc működik majd tovább. Ez azonban azt jelenti, hogy a 22 pénztár élére felvett szakértők közül többet el kell majd bocsátani - magyarázta Rékassy Balázs.

Nem lesz jobb a betegeknek

Rékassy Balázs szkeptikus, szerinte nem lesz jobb a betegeknek az új rendszer bevezetése után, hiszen a költséghatékonyabb egészségügy megteremtése érdekében kórházi ellátásokat kell megszüntetni.

Az egészségközgazdász elmondta: alaptétel, hogy az egészségügyben vásárlói aszimmetria működik, vagyis a vásárló sosem lesz megfelelően informált, ezt pedig kihasználják majd a pénztárak is.

A pénztáraknak - véli a szakértő - nem az lesz a legfontosabb, hogy a minőséget javítsák, sokkal inkább a szolgáltatáshoz való hozzáférést csökkentik majd, ezáltal könnyebben lehetnek költségtakarékosak.

Az orvosokkal nem foglalkozik

Az egészségbiztosítási törvény nem tesz említést az egészségügyben dolgozók bérezéséről, amely a rendkívül nehéz helyzetben lévő orvosok számára sem kínál megoldást - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István hozzátette: a költségvetés számainak megismerése után arra lehet számítani, hogy fokozódik a "nyomorúságos helyzet" az ágazatban.

A kamarai elnök úgy véli, nem igaz, hogy a szolgáltatók versenye jobb színvonalú ellátást eredményez majd: verseny a pénztárak között csak a profitért lesz, ennek pedig a betegek csak kárát fogják látni.

Nem vezetik be

A több-biztosítós rendszer Éger István szerint nem fog beindulni, mivel az egészségbiztosítási törvény inkoherens és kezelhetetlen.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke kijelentette: nem biztos abban, hogy a hétfőn elfogadott törvény közjogilag is hatályos lesz. Ha mégis - véli Éger István -, akkor az önmagát roppantja majd össze, mert sok ponton egyszerűen értelmezhetetlen.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×