eur:
389.05
usd:
364.09
bux:
68039.1
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Átadták a Kisebbségekért Díjakat

A magyarországi kisebbségek, valamint a határon túl élő magyarság értékeinek ápolásáért végzett munkák elismeréseként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átadta a Kisebbségekért Díjakat.

Nem lehet különbséget tenni polgár és polgár, magyar és magyar, ember és ember között - mondta Gyurcsány Ferenc kedden, Budapesten a Kisebbségekért Díj átadásán a Parlamentben. Az eseményen, melyen tizenhatan részesültek elismerésben, jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint több országgyűlési képviselő.

A miniszterelnök az ünnepségen mondott köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, nem könnyű a kisebbségi helyzet, különösen pedig a romák számára nem az.

A kormányfő hozzátette: azzal, hogy néhány nap múlva eltűnnek a határok Magyarország és több uniós állam között, még nem oldódnak meg az ország problémái. Ahhoz olyan emberekre, csoportokra van szükség, mint akik e kitüntetésben részesülnek - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök beszéde végén úgy fogalmazott: sikerük a régió, több millió ember sikere; amit tesznek, nagyon sok ember számára ad erőt.

A kitüntetettek névsora

Kisebbségekért Díjban részesült néhai Balogh Gusztávné, az Észak-Magyarországi Róma Unió ózdi szervezetének elnöke, Béres András, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem rektora, Czeglédiné Gurzó Mária, a gyulai Nicolae Balcescu Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója, Heil Helmut, a pécsi Leövey Táncegyüttes vezetője, Kerékgyártó István művészettörténész, Muhi Béla vajdasági pedagógus, szerkesztő, Szegedi László a romániai Kőhalom református lelkésze, Szendrei János, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kisebbségi referense és Sztojkó Ilona, pedagógus, kisebbségi oktatási szakértő.

Ugyancsak elismerést kapott a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvány, a Magyar Televízió Kisebbségi Műsorok Szerkesztősége, a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége, a Romnet szerkesztősége, a kárpátaljai Szolyvai Emlékpark Bizottság, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, illetve a Buenos Airesben működő Zrínyi Ifjúsági Kör.

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke által alapított Kisebbségekért Díjat 1995 óta minden év decemberében adják át olyan hazai és határon túli személyeknek, szervezeteknek, akik a kisebbségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdaság területén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×