eur:
387.41
usd:
357.73
bux:
68263.44
2024. május 23. csütörtök Dezső

Zöld jelzést kapott a Fidesz népszavazása

Az Országgyűlés elfogadta a Fidesz által kezdeményezett, a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot.

A tandíjról szóló népszavazási határozatot 345 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett, a vizitdíjról szólót 349 igen, 1 nem és tartózkodás nélkül, a kórházi napidíjról szólót 347 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Egy héttel ezelőtt az Országgyűlésben bejelentették, hogy az Országos Választási Bizottság hitelesítette a három népszavazási kérdéshez összegyűjtött aláírásokat.

Ezt követően a parlamentnek 15 nap állt rendelkezésére, hogy elrendelje a népszavazást.

Hosszú történet


Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tavaly október 23-án, pártja nagygyűlésén jelentette be, hogy a Fidesz hét kérdésben népszavazást kezdeményez.

Az eredetileg tehát "hétigenes" népszavazási kezdeményezésben szerepelt a tandíj és a vizitdíj eltörlése, a patikán kívüli gyógyszerárusítás megszüntetése, a kórházak állami vagy önkormányzati tulajdonban tartása, a nyugdíjasok változatlan munkavállalási feltételei, a termőföld kérdése, valamint a kormánytagok felelőssége a költségvetés túllépéséért.

A kormánytagok felelősségére, valamint a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kérdésekben az OVB megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, és ezzel az Alkotmánybíróság is egyetértett.

A termőföldre, a kórházprivatizációra és a gyógyszerforgalmazásra vonatkozó kérdést hitelesítette az OVB, de ezt megtámadták az Alkotmánybíróság előtt.

A fennmaradó két kérdést - a vizitdíjra és a tandíjra vonatkozókat - a Fidesz kiegészítette a kórházi napidíjról szóló népszavazási kezdeményezéssel, és ezeket az OVB elutasítása ellenére, az Alkotmánybíróság jóváhagyta, így végül október közepén szabad utat kapott az aláírásgyűjtés.

A Fidesz a több mint egy évig húzódó eljárás során folyamatosan a kormány iránti elfogultsággal és a népszavazás szándékos akadályozásával vádolta az OVB-t és annak elnökét, Szigeti Pétert, akit többször is lemondásra szólítottak fel.

Az ellenzéki párt végül október 19-én kezdve 48 óra alatt gyűjtötte össze a szükséges aláírásokat, amelyek ellenőrzéséről az OVB december elején hozott határozatot.

Ezt a Legfelsőbb Bíróság előtt egy magánszemély megtámadta, de az LB elutasította a kifogást, így az Országgyűlésben december 10-én bejelentették, hogy az OVB hitelesítette az aláírásokat.

Időközben az Alkotmánybíróság a patikán kívüli gyógyszerárusításról szóló kérdésben is pozitív döntést hozott, a Fidesz azonban bejelentette, hogy nem kezd aláírásgyűjtést, mert már nem lehetne időben összehozni ezt a kérdést a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szólóval.

A referendumot most elrendelő országgyűlési döntést még meg lehet támadni jogorvoslati kérelemmel, majd ennek lezárta után a köztársasági elnök jogosult a népszavazás napját kitűzni, a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat közzétételét követő, illetve jogorvoslat esetén az ennek elbírálását követő 90 napon belüli időpontra.

Ennek alapján a legvalószínűbbnek egy tavaszi népszavazás látszik.

Az Országgyűlésnek a népszavazás elrendeléséről szóló határozata szerint 4 milliárd 470 millió forint lesz a referendum költségvetése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

Kormányinfó: elmarasztalja az Európai Bíróság Magyarországot az EP-választások előtt

A kormány áttekintette a háborús helyzetet, amely szerintük Ukrajna számára kedvezőtlenül alakul, a sorozás pedig a kárpátaljai kisebbségre is kiterjedhet. Az Európai Unió Bíróságnál több magyar eljárás is zajlik, ezek közül a menekültügyi rendszer miatt hozott korábbi ítélet végrehajtása kapcsán újabb elmarasztaló döntésre számítanak, a kabinat arra számít, hogy napi pénzbírság kiszabásáról dönt majd a testület – ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány legújabb döntéseit ismertető eseményt élőben közvetítjük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×