eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Sztrájk: túl az első napon

Országos sztrájk kezdődött az egészségbiztosítás rendszerének tervezett átalakítása miatt hétfőn. A munkabeszüntetésben a többi között vasutasok, orvosok és tanárok vettek részt, a gazdák pedig a főutak forgalmát lassították.

A MÁV adatai szerint a vonatok több mint fele közlekedik, és a járatok túlnyomó része megérkezik a végállomásra is. A vasúttársaság közölte: a szerelvények indításánál adottak a személyi és biztonsági feltételek.

Korábban a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete számolt be arról, hogy több helyen törvénysértő módon köteleztek túlmunkára dolgozókat, és megsértették a biztonsági előírásokat, ezért feljelentést tettek.

Gaskó István, a VDSZSZ és a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban azt mondta: a reggel hat órakor kezdődött munkabeszüntetésben mintegy 3-4 ezer vasutas vesz részt, az érdekképviseleti szövetség által meghirdetett országos sztrájkhoz pedig körülbelül 30-40 ezren csatlakoztak.

Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivője az InfoRádióban arról számolt be, hogy a Keleti és a Déli pályaudvaron elindulnak a vonatok, de a Nyugati pályaudvaron továbbra is akadozik a forgalom. Közben a MÁV a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult, azt kérve, minősítsék jogellenesnek a határozatlan időre hirdetett vasúti sztrájkot.

A tanárok is sztrájkoltak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint több száz oktatási intézményben tartottak munkabeszüntetést, ami a sztrájkfelhívás 10 ezres nagyságrendű támogatását jelenti. Kerpen Gábor az InfoRádióban közölte: az iskolák ötödében a meghirdetett kétórásnál hosszabb idejű volt a munkabeszüntetés.

Az érdekképviseleti vezető felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatási törvénnyel ellentétes, ha egy intézményvezető rendkívüli oktatási szünetet rendelt el a mai napra.

Hozzátette: adataik szerint a pedagógusok mindenhol biztosították a gyerekfelügyeletet, vagy a helyettesítéseket.

Közben a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról számolt be, hogy tagjaik közül 14 ezren tartottak kétórás és nyolcezren egész napos munkabeszüntetést.

Árok Antal elmondta: Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyében sztrájkolt a legtöbb pedagógus. Hangsúlyozta: nem az egészségbiztosítási reformot utasítják el, elsősorban azt kifogásolják, hogy nem volt kellő idő a véleménynyilvánításra.

Fenyegették az orvosokat?

Eltérő mértékben vettek részt a kórházak az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete felhívására hirdetett kétórás munkabeszüntetésben. A sürgősségi ellátást mindenütt biztosították.

Cser Ágnes, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban azt mondta: megfélemlítették a dolgozókat, így volt, aki nem merte beszüntetni a munkát a meghirdetett sztrájk idejére.

Úgy vélte: a kormány azt akarja sugallni, hogy csak kevesen szüntették be a munkát, de szerinte ez nem igaz, mivel az akcióhoz megyei, városi kórházak dolgozói, valamint háziorvosok és védőnők is csatlakoztak. A szakszervezeti vezető pontos számokat egyelőre nem tudott mondani.

Útlezárások vidéken

Országszerte 46 helyen tartott félpályás útlezárásokat a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége az egészségbiztosítás tervezett átalakítása ellen.


Útlezárás Csongrád megyében (Fotó: promenad.hu)

Budai Gyula, a szervezet szövetségi igazgatója az InfoRádióban elmondta: a demonstrációkban mintegy 2.400 gazda vett részt.

Hozzátette: a Magosz országos elnöksége januárban dönt arról, hogy folytatják-e az akciót.
Heves megyében traktorokkal vonultak a gazdák az egri kórház elé, hogy így támogassák a létesítmény megtartását.

Zala megyében a Magosz nem szervezett útlezáró akciókat, Somogy megyében mintegy kétórás késéssel kezdődtek meg a félpályás útlezárások a hideg és a csúszós utak miatt.

Csak a 47-es főúton, Szeged és Hódmezővásárhely között volt komolyabb fennakadás; az autósoknak fél-egy órát kellett várakozniuk az érintett szakaszon.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×