eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megdöbbentő bejelentés: vége a sztrájknak!

Nem folytatódik a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok által határozatlan időre meghirdetett sztrájk - jelentette be Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok népszavazást kezdeményeznek.

"A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok az elmúlt hetekben szervezett valamennyi demonstrációt és sztrájkot sikeresnek értékeli: az akciók a társadalom többségének támogatásával zajlottak, számos civilszervezet csatlakozott a budapesti demonstrációkhoz, és ma, december 17-én, még több szakmai és ágazati szervezet részvételével, a korábbihoz képest jóval szélesebb körben zajlottak sztrájkok" - közölte a két érdekképviselet.

A közlemény szerint a nyomásgyakorló akciósorozat annak ellenére nem érte el célját, hogy "az újabb kori magyar történelemben példátlan társadalmi összefogás és tiltakozás bontakozott ki az egészségbiztosítás magánkézbe adása és a nyugdíjszámítás 2008. január 1-jétől érvényes számítási módja, valamint a korkedvezményes nyugdíjrendszer jelenlegi szabályozása ellen".

Ahogy a törvényjavaslat beterjesztői, úgy az azt megszavazó országgyűlési képviselők, frakciók is elhamarkodottan döntöttek a törvénykezdeményezésről - vélekedik a két szervezet.

"Megcsúfolva a jogalkotási törvényt, nem adtak esélyt valódi társadalmi párbeszédre, semmibe vették a szociális partnereket és választóik akaratát. Nem készültek hatástanulmányok és végrehajtási jogszabályok, amelyek ismerete nélkül nem hozható felelős döntés. Még a végszavazás előtti utolsó pillanatban is csaknem száz módosítást terjesztettek be, így a képviselőknek sem állt módjukban megismerni, átlátni a törvényjavaslat elfogadott szövegét" - áll a dokumentumban.

Az érdekképviseletek úgy vélekednek, hogy "a koalíciós pártok felelőtlen magatartásukkal, hatalmon maradásuk érdekében feláldozták az európai társadalmak szolidaritáson alapuló rendszerének egyik utolsó védőbástyáját, az egységes, mindenki számára elérhető egészségbiztosítási rendszert".

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok leszögezte: céljuk eddig sem a sztrájk és az ország megbénítása, hanem a társadalombiztosítás értékeinek megőrzése volt.

"Mivel 2007. december 17-én az országgyűlés elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, - fontosnak tartva a karácsony nyugalmát, a munkavállalókért, azok családjaiért, illetve a társadalmi béke megóvásáért érzett felelősségünk tudatában - a sztrájkot a mai napon leállítjuk" - olvasható a közleményben.

Az új helyzet azonban új törvényes eszközök használatát tette szükségessé, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a munkavállalók szociális és gazdasági érdekeit sértő jogszabályok hatályba lépjenek - írta a két szervezet.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok úgy döntött, hogy felkéri a köztársasági elnököt, éljen az alkotmányban biztosított eszközeivel az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban.

Hozzátették: a törvénnyel kapcsolatos kifogásainkkal az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

"Annak érdekében, hogy a társadalmi akarat messzemenőkig érvényesülhessen, a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy megakadályozzuk a magántőke bevonását az egészségbiztosítás rendszerébe" - olvasható a dokumentumban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×