eur:
389.43
usd:
362.02
bux:
68560.64
2024. május 7. kedd Gizella

Egészségbiztosítási törvényjavaslat: az ellenzők érvei

A kormánypártok egészségbiztosítási reformját már a kezdetek óta elutasítja az ellenzék. A törvényjavaslat ugyanakkor több szakmai és civil szervezet szerint is elfogadhatatlan. Õk mindannyian a tervezet visszavonását sürgették.

Az SZDSZ választási programjának egyik fontos eleme volt az egészségügy átalakítása. Talán a párt sem számított arra, hogy az elképzelésük - amely azóta az MSZP-vel történt egyeztetések alatt jócskán változott - ekkora vihart kavar.

Az ellenzék a kezdetek óta támadja a javaslatot. A fideszes Mikola István szerint a reform káoszt, valamint a szabad orvos- és kórház választás megszűnését hoz magával.

"Ez a javaslat szétrombolja a tb-egységet, megszünteti a nemzeti kockázatközösséget, és a szolidaritást" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A kormány egészségbiztosítási reformja ellen a Magyar Orvosi Kamara is tiltakozott. A szervezet elnöke, Éger István szerint a magyar egészségügy problémáira csakis az egységes Országos Egészségbiztosítási Pénztár fejlesztése jelentene megoldást.

"Az új rendszer következménye lesz a társadalombiztosításban meglévő szolidaritás megszűnése" - jelentette ki Éger István.

Novemberben több mint 20 civil, és szakmai szervezet köztük egészségügyi szakdolgozók, pedagógusok, környezetvédők, a betegek érdekeit védő szervezetek, valamint a szakszervezetek fogtak össze a kormány egészségbiztosítási reformja ellen.

Többek a Korányi Alapítvány munkatársának Gilly Gyulának az alternatív törvényjavaslatátát támogatták. Szerinte a társadalombiztosítás nem keveredhet az üzleti célokkal, épp ezért a finanszírozó intézménynek valóságos biztosítóként, szolgáltatásvásárlóként és ellátásszervezőként kell működnie.

A tiltakozók száma egyre nagyobb lett. Az egészségbiztosítási koncepciót ellenzők mellé becsatlakozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a református egyház is.

A múlt héten Válaszúton címmel nyílt levelben kérte 140 társadalomtudós, szakszervezeti vezető, környezetvédő, művész és aktivista a kormánypárti parlamenti képviselőktől, hogy utasítsák el a reformtervezetet.

A petíciót jegyző Tamás Gáspár Miklós szerint, ha meg is szavazzák a politikusok a reformot, a rendszer átalakítását nem tudják majd véghez vinni.

A törvényjavaslatot rengetegen kifogásolták a Professzorok Batthyányi Körétől kezdve a hentesek érdekképviseletéig. Az egészségbiztosítási rendszer átalakításának vitája oda vezetetett, hogy országszerte sztrájkot szerveztek a pedagógusok, vasutasok, gazdaszervezetek és orvosok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×