eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Sólyom: közpénzből nem szabad környezetkárosító beruházásokat támogatni

A köztársasági elnök szerint az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben az Európai Uniónak van a legnagyobb esélye arra, hogy az új tagállamoknak köszönhetően hiteles példát mutasson.

Az államfő egy budapesti, a klímaváltozás Európára és Magyarországra gyakorolt hatásáról rendezett konferencián úgy fogalmazott: a példát mutató európai régiónak a fejlettségi mutatóit úgy kell növelnie, hogy eközben nem hagy kiegyenlítetlen ökológiai adósságot.

Sólyom László arról is beszélt, hogy tudomása szerint Magyarországnak még nincs átfogó stratégiája, amely az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrásokat helyezi előtérbe.

A köztársasági elnök kifejtette: közpénzből nem szabad környzetkárosító beruházásokat támogatni, és azokra engedélyt sem szabad adni.

Sólyom László arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogintézmények területén Magyarország élen jár, mivel az alkotmány tartalmazza az egészséghez való jogot és várhatóan még az idén meghozzák a döntést a Jövő Nemzedéke ombudsmani posztjának létrehozásáról.

A globális felmelegedésről szóló tanácskozáson az államfő mellett részt vesz Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter is.

Az ENSZ nemzetközi tudóscsoportjának egyik idei jelentése szerint Magyarország a klímaváltozás természeti sokszínűségre gyakorolt hatása szempontjából a világ egyik legsérülékenyebb állama.

Egyes számítások szerint a globális felmelegedés üteménél a magyarországi átlaghőmérséklet emelkedése majdnem másfélszer gyorsabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×