eur:
395.93
usd:
354.63
bux:
0
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

"A kormány nem veszi el a tüntetőktől a Kossuth teret"

A kormány nem veszi el a tüntetők elől a Kossuth teret - mondta a kormányszóvivő, miután a köztársasági elnök erre utaló megjegyzést tett hétfői parlamenti beszédében. Budai Bernadett a tájékoztatóján azt mondta, minden területfoglalás a jogszabály szerint történt.

Vita van a köztársasági elnök és a kabinet között arról, hogy a kormány korlátozza-e a tüntetők jogait. Bár több szervezet jelezte, hogy szeptember 17-én, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulóján tüntetést szervezne a Kossuth téren, de a teret akkorra már korábban lefoglalta a Magyar Kézilabda Szövetség, mert sportfesztivált akar ott szervezni.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a parlamenti beszédében utalt is erre. "Politikai tüntetésre a belvárosban a köztársasági elnöki palota előtti tér maradt. A Sándor-palota és környéke szerepe szerint a diplomáciai ceremóniák tere, és a semlegesség jelképe. Talán vannak tüntetők, akiknek jóérzésére számíthatok, ezért kérem, hogy ne használják a palotát politikai akciójuk díszletéül. De én sosem fogok senkit jogaiban korlátozni, hivatalom továbbra is vitatkozni fog a rendőrséggel, hogy ne tegyenek még jelképes kordont se az épület köré, s nem fogok a téren a hétvégén megyei zsákbanfutó versenyt rendezni" - jelentette ki.

A kormányszóvivő ezzel szemben úgy látja, a kabinet nem vette el a teret a tüntetőktől. Budai Bernadett azt mondta, minden a jogszabályok szerint történt. "Az, hogy egy suli-buli és egy kézilabda meccs kerül megrendezésre a négy nap folyamán a Kossuth téren, éppen a polgárok megnyilvánulása. Ennél jobb helyet nem is lehetett volna találni, hiszen mi más legyen ott, mint diákok és sportrendezvények" - vélekedett.

Budai Bernadett hozzátette, bármilyen közterületen lehet tüntetést szervezni, de csak engedéllyel. Hozzátette, így történt ez a sportfesztivál esetében is.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Kiköltöznél Németországba? Így működik ott a nyugdíjrendszer

Kiköltöznél Németországba? Így működik ott a nyugdíjrendszer

A pandémiás évek ideiglenes visszaesése után ismét 650 ezerre teszik a tartósan külföldön dolgozó magyarok számát (az előrejelzések szerint ez csak nőhet a jövőben), a legtöbben az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Németországban dolgoznak. Számukra létfontosságú lehet, ha tisztában vannak az adott ország nyugdíjrendszerének működésével, a megszerezhető nyugdíj feltételeivel, hiszen nagyrészt ettől függhet majd az időskori anyagi biztonságuk. Cikksorozatom első részében bemutattam az Egyesült Királyság nyugdíjrendszerének jellemzőit, a második a részben Ausztriával foglalkoztam, ebben a részben pedig Németországról írok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×