eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Iskolai reform: nem lesz tornasor, mert személyiségi jogot sért?

Beszüntették a tornasort egy budapesti általános iskolában, mondván: a testmagasság szerinti besorolás sérti a gyerekek személyiségi jogait - értesült az InfoRádió. A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke szerint a közoktatásban kár lenne felrúgni a tornasor mintegy 140 esztendős hagyományát.

Istvánfy Csaba professzor úgy fogalmazott: nem szerencsések az ilyen helyi próbálkozások. Mont mondta, Magyarországon 1868 óta van kötelező testnevelés az iskolákban, a tornaórát Eötvös József vallási és közoktatási miniszter vezette be.

Azóta a tornasor a testnevelésórák része, az órai rendhez tartozik. A professzor úgy véli: ami 140 évig jó volt, az most is jó.

Isrtvánfy Csaba fals filozófiának nevezte, hogy frusztrálódik az a gyermek, aki nem a sor elején áll, emiatt szerint nem kell szétzilálni a rendet.

Hangsúlyozta: a magyar testnevelés-oktatásnak nagy hagyományai vannak, értelmet pedig nem lát abban, hogy ezeket felrúgják.

Csak tiltás van, tanács nincs

A tornasor betiltása nem szünteti meg a gyerekcsoportokban előforduló csúfolódásokat - véli a pszichológus. Németh Erzsébet magatartáskutató az InfoRádiónak elmondta: jó szándékra, de naivitásra vall, ha valaki egy ilyen intézkedéstől azt várja, hogy véget vessen a gyermeki frusztráltságnak.

Mint mondta, manapság szinte minden iskolai problémára az a megoldás, hogy a pedagógust eltiltják valamitől. Mint mondta, ez több szempontból aggályos.

Egyrészt egy kisgyermek testmagassága miatti frusztráltsága nem szűnik meg attól, ha nem állítják tornasorba.Másrészt a tanárok csak azt hallják, hogy mit nem tehetnek, tanácsokat azonban senkitől nem kapnak.

Manapság nem buktathatják meg a diákot, és az osztályból sem küldhetik ki. Azt azonban senki nem mondja meg egy fiatal pedagógusnak: mit tegyen, ha például az órán az egyik gyermek megüti a másikat.

Hozzátette: azt nem tudja megmondani, hogy szükség van-e tornasorra, vagy sem. De ő ilyen helyzetben megkérdezi a tornatanárokat, hogy miért ragaszkodnak ehhez a gyakorlathoz, és megkérdezi a gyermekeket is arról, hogy utálják-e vagy sem a vitatott módszert.

Rossz emlékek fűzik a tornasorhoz

Ha a tornasorban nem számít a magasság, akkor a gyerekek nem lesznek feszélyezettek testi adottságaik miatt - vallja az InfoRádió által megkérdezett testnevelő tanár.

Závodszky Zita - aki egy alternatív iskolában tanít - a munkája során ezt az elvet követi, de több olyan iskoláról is tud, ahol hasonló felfogásban sorakoztatják a gyerekeket.

Elmesélte, hogy benne is elevenen él az emlék, hogy osztályában mindig ő állt az első helyen, ezért mindig neki kellett az összes gyakorlatot bemutatnia.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×