eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A diákigazolványok és a tankönyvek is késnek

Több ezer hallgató nem kapta még meg a diákigazolványát, így nem tudják igénybe venni az utazási kedvezményeket. Kisfaludy László, a Diákigazolvány Ügyfélszolgálat vezetője elmondta: a késést részben egy informatikai hiba okozta. A tankönyvekkel sincs minden rendben: 350 ezer darab nem jutott el a középiskolákba.

Körülbelül 65 ezer hallgató igényelt diákigazolványt, közülük 37 ezren fizették be az okmány árát, 34 ezret pedig már ki is postáztak - mondta az InfoRádiónak a Diákigazolvány Ügyfélszolgálat vezetője.

Kisfaludy László hozzátette: egy-kétezer diák azonban még nem jutott hozzá az okmányhoz annak ellenére, hogy befizették a szükséges összeget, és regisztrálta őket a felvevő intézmény.

Ennek egyik oka, hogy voltak diákok, akik késve fizették be a pénzt, a másik pedig, hogy egy informatikai hiba miatt az intézmények visszavonták diákjaik igazolását, majd néhány nappal később ismét megjelölték sajátjaikként a hallgatókat - közölte az ügyfélszolgálat vezetője.

Mind mondta: a nyomda az ígéret szerint az utolsó igazolványokat kedden adja postára.

Azok, akik még nem jutottak hozzá az okmányhoz, igényelhetnek ideiglenes igazolványt, amit az iskolák helyben ki tudnak állítani, ez pedig minden olyan kedvezmény igénybe vételére feljogosít, mint az állandó - közölte Kisfaludy László.

Ha a diák későn igényelte az okmányt vagy késve fizette be a kiállításához szükséges összeget, az ideiglenes igazolvány, amely 60 napig érvényes, 360 forintjába kerül.

Ha az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó hibájából nem kapta még meg, az ideiglenes diákigazolványt ingyen kell kiadni, a kiesést ilyenkor a problémát okozó cég téríti meg az intézményeknek - fűzte hozzá a Diákigazolvány Ügyfélszolgálat vezetője.Több százezer könyvre is várni kell

A Korona Kiadó 150 ezer darab irodalom tankönyve nem jutott még el az iskolákba. Ezeket a köteteket gimnáziumokban és szakközépiskolákban is használják - mondta az InfoRádiónak a cég ügyvezető tulajdonosa.

A kiadó könyvei azért nem kerültek még be az iskolákba, mert bizonytalan volt a megrendelés a szak- és szakközépiskolák részéről. Vilhelm József szerint ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy néhány ilyen intézményt összevonás, megszüntetés fenyeget.

A Korona Kiadó még augusztus 20-a után is kapott megrendeléseket vagy módosításokat, egyes intézmények pedig visszavonták rendeléseiket, így a nagy példányszámban megjelenő könyveket - amilyen ez az irodalomkönyv is - később kezdték nyomtatni - mondta a vállalat ügyvezető tulajdonosa.

Vilhelm József hozzátette: a csúszás a papírgyárak késői szállítása és nyomdai műszaki hibák miatt következett be, a tankönyvek azonban a hét végén már eljutnak az iskolákba, egy héttel később pedig a szöveggyűjtemények is megérkeznek az intézményekbe.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×