eur:
387.89
usd:
360.78
bux:
68743.44
2024. május 9. csütörtök Gergely

A kormány igencsak optimista - a nap legfontosabb hírei

Ötvenmilliárd forint többletbevételt vár a kormány attól, hogy jövőre egyszerűsíti az adórendszert - jelentette be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: csökken a vállalkozásokat terhelő járulékok száma, így a bruttó bér 5 és fél százalékának befizetésével teljesülnek a járulékkötelezettségek.

A kormányszóvivő felidézte, hogy a vállalkozásoknak jelenleg munkaadói járulékot, szakképzési hozzájárulást, innovációs járulékot és rehabilitációs hozzájárulást is fizetniük kell.

Daróczi Dávid szólt arról is, hogy az átalakítás után nagyjából 50 milliárd forintos többletbevétele lesz az államnak, amit nem a költségvetés hiányának csökkentésére fordítanak, hanem a Munkaerőpiaci Alap és az Innovációs Alap között osztják szét.

A Fidesz szerint viszont újabb adóemelésre készül a kormány. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője úgy vélte: az adószabályok változtatásával megint a kis- és közepes vállalkozások terhei nőnek jelentősen.

Gyurcsány: uniós források

Magyarország 15 operatív programjából 14-et már elfogadott Brüsszel - közölte a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc Székesfehérváron, a Közép-dunántúli és a Nyugat-dunántúli regionális fejlesztési tanács elnökeivel folytatott tanácskozása után azt mondta: az Európai Unióban Magyarország volt az első, amely már pályázatot is ki tudott írni, mégpedig rögtön gazdaságfejlesztési programokra, miközben van uniós ország, amelynek még a nemzeti fejlesztési programját sem fogadták el.

A kormányfő hozzátette: az év végéig egymás után hirdetik meg az új fejlesztési programokat - a munkahelyteremtéstől, a közoktatás megújításán keresztül a kis-és közepes vállalkozások támogatásáig -, amelyekre csak ebben az időszakban mintegy ezermilliárd forint lesz fordítható.

Kondorosi: módosítják a Btk.-t

Megszüntetné a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést az igazságügyi tárca.

Kondorosi Ferenc államtitkár azt mondta: a tervek szerint úgy módosítanák a Büntető törvénykönyvet, hogy a legsúlyosabb büntetés az élethossziglani szabadságvesztés lenne, és 20 év után kötelezően felül kellene vizsgálni a szabadlábra helyezés lehetőségét. A Fidesz tiltakozik a kormány "felelőtlen ötlete" ellen.

Bajnai önkormányzati reformot szeretne

Az önkormányzati reform végrehajtását sürgette az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon Nyíregyházán az Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencián azt mondta: az elmúlt 13 évben a változtatásokhoz szükséges parlamenti kétharmados támogatás hiánya miatt elmaradt a helyhatósági rendszer korszerűsítése.

A miniszter az átszervezés első lépéseként említette a vagyonkezelési jog kiterjesztését, a cél- és címzett támogatások rendszerének átalakítását.Éger: a kormány konszolidálja a mentőszolgálatot

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal felszólítja a kormányt, hogy konszolidálja az Országos Mentőszolgálatot, és garantálja annak jövőbeni biztonságos működését.

Éger István soros elnök a kerekasztal ülése után elmondta: növekvő aggodalommal figyelik a mentőszolgálat hányattatását és ismételt nyilvános meghurcolását.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke hozzátette: veszélyesnek tartják azt a miniszteri magatartást, amely megrendíti a közbizalmat a mentőszolgálat közintézménye iránt.

Meglakault a Kenedi-bizottság

Megtartotta alakuló ülését az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői testület. Kenedi János, a testület elnöke elmondta: elfogadták a bizottság ügyrendjét és megállapodtak abban is, hogy az úgynevezett iratőrző helyekre a testület két-két tagja látogat majd ki egy időben.

Végrehajtókat fogad a BKV


A kifizetetlen büntetések behajtására készül a BKV. Az Inforádió úgy tudja, hogy a részvénytársaság eladja követeléseit egy behajtó cégnek.

A vállalat kommunikációs igazgatója az InfoRádióban elmondta: a cégnek összesen 1 millió 200 ezer pótdíj-behajtási ügye van, ezek 5 évre visszamenőleg követelhetők.

Regőczi Miklós hozzátette: az adósok közül öten már túllépték az egymillió forintos tartozást is, de sokan 100-200 ezer forinttal tartoznak a BKV-nak.

Távfűtés szeptemberben

A hideg idő miatt Budapesten már több mint ezer lakásban kérték a távfűtés elindítását - mondta el az InfoRádióban a Főtáv Rt. szóvivője.

Balogh Róbert hozzátette: a szolgáltatónak 15-étől mindenütt üzemkész állapotban kell lennie.

Azt mondta: több helyen azért nem tudták megkezdeni a fűtést, mert még nem fejeződtek be a nyári felújítási, illetve szerelési munkák. A Taxidermia indul az Oscarért

A Taxidermia című filmet, Pálfi György alkotását nevezi Magyarország a legjobb idegen nyelvű filmért járó 2008-as Oscar-díjra.

A jelölésért azok a magyar filmek versengtek, amelyek hazai bemutatója 2006. október elseje és 2007. szeptember 30-dika között volt. Az Oscar-díjakat február 24-én adják át a hollywoodi Kodak Színházban

Meghalt a tenor

Elhunyt Luciano Pavarotti olasz operaénekes - jelentette be a művész menedzsere. Luciano Pavarotti - akinél hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak - augusztus 25-én hagyta el a kórházat, ahol két hétig kezelték; és azóta modenai otthonában ápolták. A 71 éves művészt szombaton temetik el Modenában

Címlapról ajánljuk
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén
Lépett az osztrák rendőrség

Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Az amerikai egyetemi tüntetések mintájára tartottak palesztinbarát megmozdulásokat több európai ország, köztük Ausztria egyetemein. Aktivisták hétfőn kontinens egyik legrégebbi egyetemének számító Universität Wien udvarán létesítettek palesztinbarát tiltakozó tábort, amelyet a rendőrség csütörtök hajnalra feloszlatott.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Hatalmas meglepetés a lakáspiacon - Nem várt helyeken pörögnek az eladások

Hatalmas meglepetés a lakáspiacon - Nem várt helyeken pörögnek az eladások

Noha a forgalmat és áralakulást tekintve Budapestet és a fokozottan iparosodó városokat tartják a lakáspiac vezető területeinek, a statisztika máshol mutatja a legforróbb pontokat. Ezek közé tartozik például Salgótarján, ahol az utolsó fél évtizedben a legnagyobb arányban cseréltek gazdát az otthonok, csakúgy, mint Zalában, ahol a megyeszékhelyen kívül ugyancsak kiemelkedően pörgött a használtpiac - derül ki az OTP Ingatlanpont felméréséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×