eur:
391.17
usd:
365.5
bux:
68106.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Zavargások: hibáztak a rendőrök, tehát előléptették őket

Előléptettek több olyan rendőrt, aki az őszi zavargások idején hibázott - írta az Origo. A cikk szerint hat érintettből hármat előléptettek, hárman pedig nyugdíjba vonultak. A Papp-bizottság jelentésben szereplő nevek korábban nem voltak ismertek, azokat a rendőrség az adatvédelmi biztos állásfoglalása után hozta nyilvánosságra. A Fidesz szerint a legrosszabbra kell felkészülni.

Az októberi eseményeket követőn az országos rendőrfőkapitány januárban adott utasítást az őszi zavargások kivizsgálásra. A bizottság vezetője a Rendészeti Biztonsági Szolgálat jelenlegi parancsnoka, akkor a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője volt.

A jelentést korábban név nélkül hozták nyilvánosságra, de az Origo nevű internetes újság az adatvédelmi biztoshoz fordult. Péterfalvi Attila a jogszabályokra hivatkozva közölte: a neveket és a rendfokozatokat nyilvánosságra kellene hozni.

A rendőrség ezért átküldte a jelentést a nevekkel és rendfokozatokkal az internetes újságnak. E szerint az irányító parancsnok az őszi zavargások idején Gergényi Péter korábbi budapesti rendőrfőkapitány volt.

A jelentés szerint október 23-án a Kossuth tér kiürítésére Lapid Lajos dandártábornok adott utasítást, aki több hibát is elkövetett. A dandártábornok ma már az FTC biztonsági igazgatója.

A jelentés szerint nem a szabályoknak megfelelően járt el Majoros Zoltán ezredes, akinek vezetésével a rendőrök az Alkotmány utcából szorították ki a tömeget. Az alezredest ezredessé léptették elő.

A tömegoszlatás parancsnoka október 23-án Pigler István alezredes volt, akit szintén előléptettek magas színvonalú szakmai munka miatt - írja az Origo.

Az Astoriánál Nagy-Juhák István volt a helyszíni parancsnok, aki korábban hetedik kerületi kapitány volt. Jelenleg a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese.

Az Astoriánál a Fidesz nagygyűlést tartott, de a jelentés szerint a helyszíni parancsnok nem intézkedett arról, hogy a rendezvényt ne zavarják meg. Nem volt kapcsolat a tömegoszlatás műveletirányítója és a helyszínparancsnok között.

Hibázott a tömegoszlatás parancsnoka, Gulácsi Sándor ezredes is, aki nyugállományba vonult. A lovas egység vezetője sem járt el helyesen, Domoszlai Dániel szintén nyugállományba vonult.

Túl sok könnygázt és gumilövedéket használtak a rendőrök, és azok alkalmazás nem állt arányban a feladatellátás során tapasztaltakkal. -állapította meg a Papp-bizottság jelentése.

Utólag azt sem vizsgálták a parancsnokok, hogy szabályosan használták-e a kényszerítő eszközöket a beosztottak.

Szerettük volna megkérdezni az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjét is, de nem kívánt az üggyel kapcsolatban nyilatkozni.Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter reagálásában elmondta: ha bizonyítékokkal alátámasztható, hogy a rendőri vezetők hibáztak, szabálysértéseket, vagy bűncselekményeket követtek el, akkor ennek fényében meg kell vizsgálni az előléptetéseket.

Ha azonban csak az előléptetések után derült ki, hogy hibáztak, az "egy más dolog" - tette hozzá.

"Ha ez az előléptetés olyan időpontban történt, amikor lehetett tudni, hogy ezt a hibát megállapítják, vagy ez nyilvánvaló volt, akkor nyilvánvalóan az előléptetés szakmai, személyzeti hiba" - mondta Takács Albert.

A miniszter elmondta: nem tudja, hogy ki, kiket, hogyan és mikor léptetett elő, mint ahogy azt sem, mit tartalmaznak a döntések.

Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke közölte: ha valaki hivatalos megbízásból jár el, állampolgárokkal szemben intézkedik, akkor az ő neve nyilvános, vállalnia kell a cselekedetét.

Mint mondta, súlyos hiányosság, hogy még mindig nem vállalta senki a felelősséget az október 23-án történtek miatt.

Ha a miniszterelnök nem teszi meg, akkor miért tennék meg a beosztottak? - tette fel a kérdést.

Az, hogy nyilvánosságra kerültek a nevek, és eszerint a hibázó rendőri vezetők közül hárman már nyugdíjba vonultak, hármat pedig előléptettek, azt gondolom, nemcsak azt jelzi, hogy a kormányzat semmit nem tanult ebből az akcióból. Azt kell mondanom, hogy attól félek, az október 23-án történtek megismétlődése készülődik - fűzte hozzá.

Hozzátette: véleménye szerint "a legrosszabbra kell felkészülni", ha az embereket megjutalmazzák azért, mert "kilövik ártatlan, békés emberek szemét", és "lovasrohamot vezényelnek tisztességes ünneplő polgárokkal szemben" és ezek után nem vonják felelősségre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×