eur:
387.64
usd:
359.72
bux:
69075.67
2024. május 9. csütörtök Gergely

Takács Albert: bővülhet a pert indítók köre - a nap legfontosabb hírei

Koalíciós egyeztetést tartanak a Polgári törvénykönyv tervezett módosításáról - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Takács Albert az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a tervek szerint a változtatás lehetővé tenné, hogy pert indítson annak a csoportnak bármely tagja, amelyet kirekesztő, gyalázkodó vagy fenyegető szóbeli támadás ér, emellett civil szervezetek, érdekképviseletek is kezdeményezhetnének eljárást.

A miniszter - az Origo internetes lap cikkére reagálva - arról is beszélt, hogy csak akkor tartaná hibának a tavaly október 23-ai rendőri fellépés miatt elmarasztalt három rendőr előléptetését, ha az érintettek súlyos mulasztást, kötelezettségszegést vagy bűncselekményt követtek volna el.

Hozzátette: tájékozódni fog az ügyben. Az Origo azt írta: a Papp-jelentésben szakmai hibák miatt elmarasztalt hat rendőr közül három azóta nyugdíjba ment, hármat pedig előléptettek.

Balog Zoltán, az országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke korábban úgy fogalmazott: a legrosszabbra kell felkészülni, ha megrovás helyett megjutalmazzák azokat, akik békés emberek bántalmazásáért felelősek.

Kedvezményes kamatozású hitel a gazdáknak

A szélsőséges időjárás miatt szükségessé vált intézkedésekről tájékoztatta a kormányt az agrártárca vezetője.

Gráf József elmondta: elküldték Brüsszelbe az állattenyésztők megsegítésére tervezett intézkedések listáját. Példaként említette, hogy az állattartók kedvezményes kamatozású hitelt kapnának, és mérsékelnék az állatorvosi költségeket is.

A miniszter arról is beszámolt, hogy várhatóan nem kell kormányzati eszközökkel beavatkozni az élelmiszerárak alakulásába.

Szakértői véleményekre hivatkozva azt mondta: a drágulás várhatóan 10-15 százalékos lesz az idén, így nem éri el a 20 százalékos lélektani határt, amely felett már rendkívüli intézkedéseket - például áfa-csökkentést - kellene bevezetni.

A fideszes Font Sándor megdöbbentőnek nevezte, hogy a miniszter - korábbi ígéretével ellentétben - nem javasolta a kormánynak az áfacsökkentést.

A politikus hangsúlyozta: az Európai Unió nagy részén az élelmiszerek többsége a legalacsonyabb adókulcsba tartozik.Nem tervezi a luxusadó változtatását 2008-ban a Pénzügyminisztérium. Ezt a tárca szóvivője közölte az Index cikkére reagálva.

Az internetes lap a jövő évi adócsomag tervezetére hivatkozva azt írta: 100 millió forint marad ugyan a luxusadó értékhatára, de fizetni nem a 100, hanem az 50 millió feletti rész után kell.

Fontos változás az is, hogy januártól nemcsak a magánszemélyekre, hanem - az önkormányzati, a közigazgatási és non-profit szervezetek kivételével - minden tulajdonosra, vagyis a vállalkozásokra is kiterjed a fizetési kötelezettség.

Az Index értesülése szerint jövőre megmarad az eva és az ekho, a munkaadói járulékot, a rehabilitációs, a szakképzési és az innovációs hozzájárulást viszont összevonnák; az ezeket kiváltó közteher alapja a bruttó bér, mértéke pedig 5 és fél százalék lenne.

Szintén egyszerűsítésnek számít, hogy a társadalombiztosítási alapokat megillető összegeket egy számlára kell majd fizetni.

A Fidesz szerint a kormány ismét félrevezeti az embereket, és ködösítéssel próbálja elterelni a figyelmet az adóemelések tervéről.

Eladósodott önkormányzatok

Az elmúlt négy évben csaknem duplájára nőtt az önkormányzatok vagyona és költségvetési bevétele, ennek ellenére a helyhatóságok mintegy harmadának - a hitelfelvételek miatt - növekedett az eladósodottsága - derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből.

A testület felmérése szerint egyre több önkormányzat készít a jogszabályoknak megfelelő gazdasági programot, de az ellenőrzési rendszer nem javult kellő mértékben.

A számvevőszék kifogásolja azt is, hogy a helyhatóságok mintegy fele - annak ellenére, hogy ezt a törvény előírja - évek óta nem, vagy csak részben tette közzé a szerződéseket és a támogatásokról szóló dokumentumokat.

Részt veszünk a sanghaji világkiállításon


Magyarország önálló pavilonnal vesz részt a 2010-es sanghaji világkiállításon - állapodott meg kínai partnereivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Sanghajban.

Az egyezség értelmében Magyarország ezer négyzetméteren lesz jelen a "Jobb élet, jobb város" mottójú világkiállításon, amelyre 70 millió látogatót várnak.

Családbarát adórendszer Lengyelországban

Lengyelországban az eddiginél kétszer nagyobb adóvisszatérítést kapnak a gyermekes családok.

A varsói parlament által elfogadott jogszabály értelmében a visszatérítés összege évenként és gyermekenként 1.200 zloty, vagyis több mint 80 ezer forint. Az intézkedés célja a gyermekvállalási kedv növelése.

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×