eur:
390.43
usd:
363.93
bux:
68383.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Orbán: "A krízis megoldásának erőszakmentesnek kell lennie"

A Magyar Gárda létrehozása rossz válasz a problémákra, a válságra - jelentette ki a Fidesz elnöke, amikor a Budapestre akkreditált nagykövetekkel találkozott. A megbeszélésről az orbanviktor.hu oldalon lehet részleteket olvasni.

"Az elnök a Jobbik által nemrégiben létrehozott szervezetről még megjegyezte, hogy a krízis megoldásának demokratikusnak és erőszakmentesnek kell lennie. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlamentben Szájer József, a Fidesz delegációvezetője tett már nyilatkozatot a Magyar Gárda ügyében" - olvasható a pártvezető oldalán.

"A tanácskozáson szintén résztvevő Martonyi János, az Orbán-kabinet külügyminisztere leszögezte, hogy a Fidesz lezártnak tekinti a Magyar Gárda megalakulásával kapcsolatos ügyet, és itt az ideje az ország valós problémáival foglalkozni" - derül ki a honlapon közzétett írásából.

A megbeszélésen szó esett a költségvetésről is, arról, hogy e kérdésben éles vitákra lehet majd számítani a parlamentben, lévén, hogy "jelenleg rossz a költségvetési fegyelem" - mondta Martonyi János.

Orbán Viktor arra emlékeztette a diplomatákat, hogy a Fidesz számos módosító javaslattal élt már a költségvetésnél, de azokat a kormánykoalíció lesöpörte az asztalról.

Martonyi János mindehhez hozzáfűzte: a külföldi diplomaták egy része nem is tudott ezekről az ellenzéki javaslatokról, és ezért fontosnak tartja, hogy a jövőben sűrűbben találkozzon a Fidesz elnöke a nagykövetekkel.

A népszavazási kezdeményezésekkel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: a voksolást a magyar alkotmányos rendszeren belül a Fidesz másodlagosnak tartja, hiszen idehaza képviseleti demokrácia van, ám a jelenlegi helyzetet csakis referendummal lehet megoldani.Az MSZP szóvivője úgy fogalmazott, hogy nem sokáig lehet folytatni a Fidesz bűvészkedését a szavakkal.

Nyakó István szerint továbbra is hiányzik a Fidesz részéről és különösen Orbán Viktor részéről az az "egyszerű, tiszta mondat", hogy elhatárolódnak a Magyar Gárdától és elhatárolódnak a politikai hátországot jelentő Jobbik Magyarország Mozgalomtól, és megszakítják vele a politikai együttműködés minden formáját.

Az MSZP szóvivője leszögezi: amíg ezt a mondatot a Fidesz és Orbán Viktor nem mondja ki, a magyar szélsőségesek okkal érzik úgy, parlamenti erő védelmében teszik, amit tesznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×