eur:
388.82
usd:
361.99
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Megéri a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozni

A legújabb adatok szerint a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozók keresete a legmagasabb a közigazgatásban. A korábbi éllovas diplomaták a harmadik helyre estek vissza. Legrosszabb a helyzet az egészségügyi tárcánál.

Októberre várható döntés arról, hogy a NATO új szállítóbázisát Pápára telepítik-e, vagy a németországi Ramsteinbe. A Népszabadság értesülése szerint a múlt héten kilencvenfős szakértői csoport járt a pápai repülőtéren. A tervezett bázis a NATO négy darab C-17-es szállítógépének lenne az állomáshelye. A gépek alapvető funkciója a stratégiai légi szállítás lesz, amely a katonai alakulatok nagy távolságra való eljuttatását jelenti. A lap információit a Honvédelmi Minisztériumban és Pápán is megerősítették.

Körülbelül 350 ezer tankönyv nem érkezett meg tanévkezdésre az iskolákba - értesült a Magyar Nemzet. A kiadványok egy része, főképp a középiskolások irodalomkönyve és szöveggyűjteménye csak októberre kerül a gyerekekhez. A lap szerint a késés egyik oka, hogy a kormány eltörölte azt az állami garanciát, amelynek hiányában a kiadók nehezebben jutnak hitelhez. Az iskolabezárások átszervezések miatt ráadásul sokáig nem is lehetett tudni, pontosan hány tankönyvre lesz szükség.

Szerdán véget ér a világ legnagyobb műszaki újdonságokat kínáló vására, a berlini IFA, ahol még mindig a gigantikus tévék dominálnák, de volt ott lámpaernyőbe rejtett mélynyomó és napelemes aktatáska is - írja az Index. Töretlen az óriástévék népszerűsége, a beszámolók szerint legalábbis a vásár látogatói főleg azt fürkészték, hogy min nézhetik majd meg a legújabb filmeket. Érdeklődésük érthető, hiszen már itt van a blu-ray és hd-dvd lejátszók második és harmadik generációja, egyre olcsóbban megszerezhetők, és ezekhez nagy tévé kell.

Már nem a diplomaták a legjobban fizetett szakemberek a közigazgatásban, a tavalyi évről szóló zárszámadási törvényjavaslat szerint a Miniszterelnökség munkatársainak keresete volt a legmagasabb, a külügyi dolgozók pedig visszaestek a harmadik helyre - írja a Napi Gazdaság. A legkisebb átlagos kereseteket az egészségügyi tárcánál adják, főleg azért, mert a háttérintézményekben dolgozó közalkalmazottak bére lehúzza a bérszínvonalat. A kancellária terebélyesedését jelzi, hogy a leépítések nem érintik, sőt, egy év alatt majd' ezer fővel duzzadt a létszáma, amiben persze a kormányzati struktúra átalakítása is közrejátszott. Az elbocsátások hatására hirtelen nagyon népszerű lett az alacsonyabb fizetést, de biztos állást ígérő Prémium évek program a közigazgatási dolgozók körében, háromnegyed év alatt megduplázódott a résztvevők száma.

A búza árfolyama tegnap a hétfői rekordot is megdöntötte a párizsi Euronext árutőzsdén. A kereskedők súlyosbodó piaci feszültségekre számítanak Európában, miután Oroszország bejelentette, hogy a gyenge termés miatt a kivitel korlátozását fontolgatja. Ukrajna már korábban jelezte az export visszafogását, az uniós országok saját búzatermése pedig ugyancsak megsínylette az idei év időjárási viszontagságait - számol be a Világgazdaság. Az EU búzapiaca egyelőre nem mutat hiányt, Magyarországnak pedig még 1,4 millió tonnás exportra is futná. Az áremelkedés mindazonáltal hazánkban is markáns, és fennáll a veszélye annak, hogy éppen az erős exportkereslet nyomán alakul ki hiány a jövő tavaszra.

Néhány héttel ezelőtt már a penzcentrum.hu kísérletet tett arra, hogy megmutassa, milyen szélsőségek jellemzik a családi házak piacát hazánkban, a különböző megyékben és Budapest kerületeiben. Most a fiatalok számára is elérhető megoldást jelentő társasházi lakásokat tekintik végig, a legolcsóbb megoldást keresve a pályakezdők által kedvelt fővárosban, s persze az ellenpontot is feltárják, hogy kiderüljön: hol a határ, már ami a luxus árát illeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×