eur:
391.19
usd:
365.69
bux:
68084.89
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Görög tűz: egy tipikusan magyar történet

A magyar tűzoltókat annak ellenére küldték ki Görögországba, hogy az erdőtüzekkel küzdő ország nem tűzoltókat, hanem csak műszaki eszközöket kért - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Tatár Attila altábornagy elmondta: először a sajtóból értesült arról, hogy 18 fővárosi tűzoltó Görögországba utazik, erről Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok nem tájékoztatta, és a külföldi kiküldetésről is csak utólag született parancs.

Hozzátette: az engedélyeztetés nem formális dolog, hanem különösen fontos parancs, mert külföldi munkavégzésnél nem a tűzoltó-parancsnokság és nem az azt fenntartó önkormányzat, hanem a magyar állam és a kormány vállal felelősséget.

A külföldi kiküldetésről szóló parancsot a katasztrófavédelmi főigazgató előterjesztésére a tűzoltóságot felügyelő miniszternek, Bajnai Gordonnak kell kiadnia, és ez csak utólag, a kiutazás másnapján, kedden történt meg - fűzte hozzá.

Közölte azt is, hogy tudomása szerint a görög állam nem tűzoltókat, hanem műszaki eszközöket kért a mentési munkálatokhoz, és az erre vonatkozó igényét el is juttatta az Európai Unió illetékes szervéhez.

Megjegyezte, a lengyelek és a finnek is felajánlották a műszaki eszközök biztosítása mellett a tűzoltói segítséget, de a görögök csak a ciprusi tűzoltók bevetésére tartottak igényt.

Tatár Attila azt mondta, Bende Péter hibázott, mert nem jelentette neki, a felettesének a külföldi munkára vonatkozó kiutaztatást. Ezért levélben arra kérte a fővárosi tűzoltóparancsnokot, hogy a jövőben tartsa be a jogszerű intézkedés szabályait, de - mint mondta - a vezérőrnagy feletteseként fenyítést nem helyezett kilátásba.

Bende Péter vezérőrnagy közölte: nem országok, hanem testvérvárosok közötti segítségnyújtásról volt szó, és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság nem külföldi munkavégzésként, hanem kiküldetésként kezelte az ügyet.

A fővárosi tűzoltóparancsnok sajnálatát fejezte ki, hogy ezt a pozitív történetet mondvacsinált ürügyekkel árnyékolják be, mert a görög emberek, a külföldi társszervek mellett a magyar és a külföldi sajtó is ünnepelte a fővárosi tűzoltókat, amiért értékeket, emberi életeket mentettek a görögországi tűzvészben, a görög tűzoltók pedig örültek az önzetlen és gyors segítségnek.

Megjegyezte, felette a munkáltató jogokat a Fővárosi Önkormányzat gyakorolja, vele kapcsolatban fegyelmi eljárásra pedig csak a városrendészeti bizottság jogosult.

Bende Péter szerint az uniós szerv információs rendszere egyfajta "szűrőként" is működhet, ezért célszerű lenne felülvizsgálni, hogy szükség van-e a "bürokratikus fékekre". Megjegyezte, a görög külügyminiszter is arra kérte az Európai Uniót, hogy tegye félre az ilyenkor szokásos ügyintézési módot.

A fővárosi tűzoltóparancsnok szerint hasonló esetekben önfenntartásra berendezett egységeknek kell segítséget nyújtaniuk, mint azt a magyar tűzoltók is tették, így a bajba került országoknak nem jelent plusz megterhelést a segítségnyújtó egységek ellátása.

A vezérőrnagy megjegyezte, városok és települések tűzvédelméért, így a magyar fővárosért is, a fenntartó önkormányzat és az illetékes tűzoltó-parancsnokság a felelős.

Kijelentette: a főváros és a hozzá tartozó 18 környező település a kiutaztatással nem szenvedett hátrányt.

A görögországi tűzvészben helytállt magyar tűzoltók múlt szombaton éjjel tértek haza, őket Demszky Gábor főpolgármester és Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnöke fogadta a Dologház utcai laktanyában.

A 18 fős csapat egy mentőorvossal, Cziva Oszkár tűzoltó ezredes parancsnoksága alatt egy hétig segédkezett két járműfecskendővel Évia szigetén, Szeta település megvédésében.

A tűzoltók kedden Bátorság érdemjelet kaptak Bajnai Gordontól, a tűzoltóságot is felügyelő minisztertől, míg a főpolgármester hazaérkezésükkor pénzjutalomban részesítette a kiküldetésben részt vett tűzoltókat.

Tatár Attila altábornagy arra a kérdésre, hogy az elismerés átadására miért nem hívták meg Bende Péter vezérőrnagyot, a fővárosi tűzoltóparancsnokot, aki egyben a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke is, úgy válaszolt: az ünnepség a minisztérium szervezésében történt, és csak a szakszervezeti vezetőket és az érintetteket hívták meg, a parancsnokokat viszont nem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×