eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Évente három-négy kiló adalékanyagot eszünk meg

Magyarországon egy átlagos fogyasztó 600 kilogramm élelmiszerrel körülbelül évi 3-4 kilogrammnyi élelmiszer-adalékanyagot is megeszik. Ezek az általában E számmal jelölt adalékok a szakértő szerint többszörösen és rendszeresen bevizsgált anyagok, amelyek önmagukban nem lehetnek mérgezőek.

Az E jelzés mutatja, hogy az adott élelmiszeradalék az Európai Unióban engedélyezett. Az E-k többsége természetes anyag - ilyen a konyhasó, a keményítő vagy az ecet -, a mesterségesek inkább a színezékek és aromák között fordulnak elő - mondta az InfoRádiónak az Élelmezésipari Tudományos Társulat elnöke.

Biacs Péter hozzátette: a színezékek és aromák között is lehetnek természetesek, de vannak mesterséges vagy természetazonos anyagok is - ez utóbbiak a természetes és a mesterséges elegyét jelentik.

Attól, hogy egy adalékanyag mesterséges, még nem káros, és azt sem érdemes számolgatni, hogy az egyes élelmiszerekben mekkora arányban vannak az E-számmal jelzett adalékanyagok - közölte a szakértő. Hozzátette: azokban az élelmiszerekben van a legtöbb adalék - tartósítószer - amelyeket hosszabb ideig lehet eltárolni.

Folyamatos ellenőrzés

A hagyományos anyagoknál - mint az ecet, a tejsav vagy a só - nincs szükség különösebb vizsgálatra, de ezek minőségét és biztonságát is ellenőrzik, hiszen különböző forrásokból kerülhetnek ki - mondta Biacs Péter.

Az Élelmezésipari Tudományos Társulat elnöke hozzáfűzte: az adalékanyagok azonban lehetnek szennyezettek, ilyen szempontból egy nemzetközi élelmiszerszabvány bizottság vizsgálja azokat.

Az adalékanyagok egy-egy élelmiszer 1-2 százalékát teszik ki, így egy átlagos magyar az évente elfogyasztott 600 kilogramm élelmiszerrel együtt 3-4 kilogrammnyi adalékanyagot is megeszik - közölte Biacs Péter.

"Hangsúlyozni szeretném: nem mérgezőek. Ha ilyen előfordul, az általában a szennyezésüknek a következménye" - jelentette ki a szakértő.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×