eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ismét habzik a Rába

A Rába ismételt habzása miatt Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter mérések elvégzését kezdeményezte mindkét ország hatóságainál - mondta el a tárcavezető, miután a helyszínen tájékozódott a folyó szennyeződéséről.

A Rába ismételt habzását csütörtöktől észlelték. Fodor Gábor nehezményezte, hogy az osztrák fél elmulasztotta tájékoztatni Magyarországot a már korábban is a habzásért felelős egyik bőrgyár leállítás előtti karbantartásáról, illetve az ezzel járó szennyezésről.

A két ország közötti megállapodás értelmében Ausztriának jeleznie kellett volna, hogy a folyó alacsony vízhozama miatt ismét habszennyezés várható, még ha az nagyságrendekkel kisebb is a korábbinál - mondta a miniszter.

Õri István, a zöldtárca kabinetfőnöke, aki a két ország akciócsoportjának magyarországi vezetője, az MTI-nek elmondta: a szennyezés mértéke valószínűleg azért kisebb, mert az elmúlt időszakban magas volt a folyó vízhozama és visszafogták a bőrgyárak termelését.

Emlékeztetett arra, hogy Ausztria őszre ígért a kérdéses szennyezés határértékeivel kapcsolatban jogszabály-módosítást. Ugyancsak ígéret van arra, hogy szűrőket szerelnek fel a bőrgyárakban, ez jelenti majd a hosszú távú megoldást - tette hozzá.

A habszennyezés mellett só-szennyezés is tapasztalható, ami legkésőbb 2009-ben szűnik meg a kibocsátó geotermális erőmű bezárásával.

Õri István közölte, hogy a két ország által a friss szennyezéssel kapcsolatban elvégzett mérések eredményei a jövő hétre várhatók. Fodor Gábor megismételte korábbi kijelentését, miszerint Magyarország a leghatározottabban fellép a szennyeződések megszűnéséért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×