eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kell-e nekünk vércsoport-módosító gép?

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese elképzelhetőnek tartaná, hogy szervezetüknek is hasznos lehet egy vércsoport-módosító gép. Hoffer Izabella azután nyilatkozott, hogy a nemzetközi sajtó szenzációként tálalta: amerikai kutatók univerzális, tehát mindenkinek vércsoport-meghatározás nélkül is adható vért előállító gépet fejlesztettek ki.

A főigazgató-helyettes ugyanakkor hozzátette: a valódi vérhiányt egy ilyen gép nem oldja meg, csak a vércsoport-különbségek eltűntetésében segíthet.

Mint Hoffer Izabella elmondta, a berendezés alapja a kávébabból kivont enzim, amely képes lehasítani a B vércsoport-tulajdonságot meghatározó terminális cukrot a vörösvérsejtek felszínéről, így azok 0-ás vércsoportként viselkedik.

Az eljárás segítségéve az A-s és az AB-s vércsoportból is 0-ást lehet csinálni, ez a különleges vér pedig bárkinek beadható.

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese elmondta, hogy az elmúlt években Magyarországon a 0-ás vérből csak akkor alakult ki hiány, ha vércsoport-azonosítás nélkül adtak be valakinek vért, annak ugyanis csak ezt adhatták.

Hoffer Izabella hozzátette: mivel két egység vér beadása alatt már meghatározható a vércsoport, ezért a további egységeket a sérültek már a sajátjuknak megfelelő vérből kaphatják.

Rámutatott arra is, hogy vérhiány általában azért alakul ki, mert nem adnak az emberek elegendő vért, a probléma általában nem abból fakad, hogy 0-s vérből van kevés. A gép ezen a problémán nem tud segíteni, mert az is csak emberekből nyert vért képes átalakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×