eur:
386.95
usd:
358.76
bux:
0
2024. május 14. kedd Bonifác

Osztrák tulajdonban a somogyi falu

Somogy megyében egy falu több mint tíz éve küzd azért, hogy visszaszerezze közterületeit. Az állam ugyanis 1993-ban a település 70 százalékát eladta egy osztrák férfinak, köztük a közfeladatok ellátásához szükséges területeket is.

Bárdudvarnokon semmilyen fejlesztést nem tudnak elvégezni anélkül, hogy erről ne kérnének engedélyt az osztrák tulajdonostól, aki eddig nem nagyon hajlott az együttműködésre - mondta el az InfoRádióban a falu polgármestere.

Már több kormány is ígéretet tett arra, hogy kihúzza a falut a kelepcéből, ami gátjává vált a fejlődésének, de eddig nem igen történt érdemi változás.

Forintos László elmondta: a területek értékesítése legális volt, a '90-es évek első felében ugyanis néhány hónapon át erre lehetőség volt.

A polgármester elmondta, hogy ismét az államhoz fordultak segítségért, hiszen szerintük a problémájukat is az állam okozta.

A Miniszterelnöki Hivatal másfél éve 50 millió forintot különített el arra, hogy a falu visszaszerezhesse a közcélú feladatai ellátásához szükséges területeket.

Ezzel eddig adminisztrációs okokból nem tudtak élni, most azonban remény van arra, hogy felgyorsulnak az események. Az 50 millió forint várhatóan elegendő lesz a legfontosabb területek visszaszerzéséhez, de valójában ennek két-háromszorosára lenne szükség az ügy rendezéséhez - mondta a polgármester.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lerobbantották az összetört hidat a hajóról - videók

Irányított robbantással távolították el a Baltimore közelében összeomlott híd legnagyobb darabját hétfőn a hídomlást okozó konténerszállító hajó fedélzetéről, ami meghatározó lépés a nagyváros kikötőjének megnyitása felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×