eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Kánikula: lehetett volna rosszabb is

A nyolc napon át tartó kánikula mintegy 500 ember életét rövidítette meg Közép-Magyarországon - mondta az országos tisztifőorvos az InfoRádió Aréna című műsorában. Falus Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyvárosokon kívül lényegesen elviselhetőbb lehet a hőség.

Az elmúlt napokban 30 százalékkal többen haltak meg, mint egy átlagos hőmérsékletű időszakban, azaz nagyjából 500 ember életét rövidítette meg a rendkívüli meleg.

Az országos tisztifőorvos szerint ez nemzetközi összehasonlításban kedvező, hiszen például az azonos korösszetételű Portugáliában kétezren veszítették életüket a forróságban.

Mint mondta, ilyenkor csak a statisztikai adatokat nézik, azt nem tudják megmondani, hogy kinek a halálát okozza kifejezetten a hőség. Azt azonban fel tudják mérni, hogy a félezer ember halálát nagyjából fél évvel hozta előre a meleg.

Érdemes kimenni a belvárosból

Falus Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a kánikulában jelentős különbségek vannak a bel- és külterületek hőmérséklete között. A belvárosban sokkal nagyobb a por, éjszakánként kevésbé hűl le a levegő, a hőszigeteknek nevezett, leaszfaltozott és sűrűn beépített területeken beszorul a meleg és szél is alig van.

Ezek a hatások egymást erősítik, amelynek eredményeként a bel- és a külterületek között akár 8 Celsius fokos eltérés is lehet.

A nagyjából másfél hétig tartó hőséget most egy hidegfront követi. Falus Ferenc szerint azonban a hírtelen lehűlés nem okozhat egészségügyi problémákat, az emberek ugyanis általában jobban viselik a hideget, mint a hőséget.

Kérdés: ki ad rá pénzt

Az egészségügy finanszírozása és átalakítása kapcsán Falus Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége miatt nagyságrendekkel kevesebb jut az ellátásra, mint például Franciaországban.

Mint mondta, a betegelégedettségi mutatók szerint az emberek egy-egy kezelés után elégedettek az ellátás színvonalával, az orvos munkájával. Szerinte a legfőbb probléma az, hogy a legtöbben nehezen jutnak el a számára megfelelő kezelőorvoshoz vagy a megfelelő kórházba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×