eur:
385.87
usd:
355.32
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Már az autópályák is megadják magukat a forróságnak

A hőség miatt néhány helyen már az autópályák különleges borítása is olvadásnak indult, ezért most első alkalommal néhol már a sztrádákat is locsolni kell. A fővárosban néhány szakaszon az autóbuszok felhordták a sínekre a megolvadt aszfaltot. A felsővezetékek és a vágányok azonban az előrelátó tavaszi karbantartás miatt egyelőre jól bírják a forróságot.

Hatvan fokos az utakat borító aszfalt a három napja tartó kánikulában. Egyre több helyen okoz problémát, hogy a bitumen szó szerint szétfolyik a nagyobb járművek alatt. Néhány fővárosi autóbuszról most vakarják le a ráragadt aszfaltot, amit a járművek felhordtak a sínekre - mondta az InfoRádiónak Polgár Gyula, a Fővinform munkatársa.

A Buda Taxi diszpécsere arról számolt be, hogy a fővárosi Kossuth Lajos utcában a buszsáv betonja indult olvadásnak.

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője arról tájékoztatott, hogy az aszfalt minősége nem rosszabb a sínek körül, mint a közúton. A vágány és a kemény betonburkolat között azonban van egy vékony, puhább aszfaltcsík, amely a villamos okozta rezgést csillapítja. Ez olvadt meg annyira, hogy az autóbuszok kereke felhordta a sínre.

A vágányokat egyébként naponta kétszer locsolják, és azok jól bírják a hőséget, ami Polgár Gyula szerint a szakembereket is meglepte, de aztán találtak rá magyarázatot.

Az autóbuszok viszont már jóval rosszabbul bírják a kánikulát. Budapesten ötvenből húsz Volvo busznak leállt a légkondicionáló berendezése. A sofőrök azonban hősiesen tűrik a hőséget, pedig lehetőségük van arra, hogy munkaidő közben is felváltsák őket. Eddig csak egy ember kérte ezt - fogalmazott a Fővinform munkatársa.

Már az autópályákat is locsolni kell, pedig azokat módosított bitumenből készítik - mondta az InfoRádiónak az Állami Autópálya-kezelő szóvivője. Winkler-Virág András hozzátette, hogy az autópályákon ott fordulhatnak elő útproblémák a forróság miatt, ahol összetorlódnak és sokáig egy helyben állnak a nagy tömegű járművek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×