eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A melegrekord árnyékában - a nap legfontosabb hírei

Megdőlt az abszolút melegrekord, az év végén távozik a miniszteri posztról Kóka János, kész bíróság elé állni Andrej Lugovoj - a nap legfontosabb hírei.

Embert próbáló meleg

Megdőlt az abszolút melegrekord; Kiskunhalason 41,9 Celsius-fokot mértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban elmondta, hogy az eddigi csúcs, amelyet 2000 augusztusában, Békéscsabán mértek, ennél kéttized fokkal volt alacsonyabb. Vadász Vilmos hozzátette, hogy kisebb enyhülésre már a hétvégén számíthatunk. A nagy meleg miatt napközben 30-35 százalékkal többször kellett kivonulniuk a mentőknek Budapesten. Golupencza Pál, az Országos Mentőszolgálat főorvosa az InfoRádióban elmondta: késő délutánig 300 riasztást kaptak, és sok esetben fiatal emberekhez hívtak orvost. Kapás Mihály, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. munkatársa arról számolt be az InfoRádióban, hogy a magasabb áramfogyasztás ellenére továbbra is elegendő tartalékkal rendelkeznek. A nagy meleg miatt naponta fél centiméternyi apad a Balaton. Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Balatoni kirendeltségének vezetője közölte: a víz minősége jó, és nem kell tartani a jelenleg 28 fokos víz további melegedésétől.

Kóka távozik

Az SZDSZ frakcióvezetői posztjára cserélné a gazdasági miniszteri tisztséget Kóka János. A kisebbik kormánypárt elnöke megerősítette: az év végén távozik a tárca éléről, hogy több ideje legyen a párttal összefüggő munkára. Kóka János a vidéki szavazóbázis visszaszerzését nevezte elsődleges céljának, valamint a népszavazási, a 2009-es európai parlamenti és a 2010-es országgyűlési választási kampányra való felkészülést. A Fidesz és a KDNP a bejelentés után úgy nyilatkozott, hogy a miniszternek már korábban távoznia kellett volna. Az MDF azt közölte, hogy Kóka János utódjának mielőbb elfoglalnia a miniszteri posztot, mert a gazdasági élet szereplőit nem szabad bizonytalanságban tartani. Az MSZP tudatta: tiszteletben tartja a liberális politikus döntését.

Kedvezőbb prognózis

A korábban előre jelzett 6,4 százalékról 6,1 százalékra csökkentette az idén várható magyar deficit mértékét az egyik vezető londoni befektetési ház. A Goldman Sachs a költségvetési fegyelem és a bevétel-növekedés vártnál jobb alakulásával indokolta a döntést. A londoni szakértők szerint ugyanakkor a gazdasági növekedést lassíthatja a kormánypártok jelenlegi népszerűtlensége és az úgynevezett reformfáradtság. Az elemzők továbbra is úgy vélik, hogy az infláció várható mértéke a márciusi 9 százalékról szeptemberre 5 százalék körüli szintre csökken, 2008-ban pedig 3,9 százalék körül alakul majd.Az új ÁPV-elnök

Nagy János egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem agrártudományi centrumának elnökét kérték fel az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnöki posztjára. Nagy Jánost hétfőn hallgatja meg az Országgyűlés két illetékes bizottsága. A poszt várományosa elmondta, hogy kinevezése esetén a vagyonkezelő elnöki tisztségét társadalmi megbízatásként látja el.

45 ezer rendőr

Jövőre 45 ezer fős lesz a magyar rendőrség - mondta az országos rendőrfőkapitány. Bencze József hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a határőrség összevonása után Magyarország román, ukrán, szerb és horvát határátkelőinél rendőrök teljesítenek szolgálatot.

Nem teljesíti

A Fidesz elnöke szerint Magyarország továbbra sem teljesíti anyaországi szerepét, az ebből fakadó alkotmányos és emberiességi kötelezettségét a Kárpát-medencében élő magyar közösségekkel szemben. Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 18. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében találkozott Csáky Pállal, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnökével. A volt miniszterelnök a megbeszélés után úgy fogalmazott: a legfájóbb veszteség a Magyar Állandó Értekezlet mellőzése, amely nélkül szerinte nincs Kárpát-medencei magyar politika.

Orosz bíróság előtt Lugovoj?

Kész bíróság elé állni Oroszországban Andrej Lugovoj, akit a brit hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy köze van Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkos ügynök londoni meggyilkolásához. Az orosz üzletember egy rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette: az elmúlt nyolc hónapban egyetlen hivatalos értesítést sem kapott arról, hogy Nagy-Britanniában gyanúsítottként tekintenek rá. Az üzletember felszólította a londoni hatóságokat, hogy küldjék Moszkvába az ellene szóló állítólagos bizonyítékokat.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×