eur:
391.05
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Magosz: A kormány halálra ítélte a gazdákat

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége nem elégedett az agrártárca elmúlt évi munkájával - mondta Jakab István elnök, aki szerint a kialakult agrárstratégia hiánya veszélyezteti az uniós támogatások kifizetését. A Magosz vezetje hozzátette: azonnali kárenyhítésre szorulnak azok az észak-magyarországi gazdák, akik termésének nagy része elfagyott.

Nem elégedett a földművelésügyi tárca elmúlt évi tevékenységével a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége - mondta az InfoRádiónak Jakab István elnök.

Kiemelte: nem készült el a közép- és hosszú távú agrárstratégia, ezt pedig az Európai Unió is kifogásolta, amikor kritikával illette az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot. Jakab István hangsúlyozta: ez veszélyeztetheti az uniós támogatások kifizetését.

El kell dönteni, hogy milyen vidékre, mezőgazdaságra és birtokpolitikára van szükség, mert a agrárstratégiának ezt kell magában foglalnia - közölte a Magosz elnöke.

A helyi erőforrásokra is alapozva kell a vidékfejlesztést megvalósítani, ugyanis ez javítja a versenyképességet és az életminőséget - vélekedett Jakab István.

Azonnali kárenyhítésre szorulnak azok az észak-magyarországi gazdák, akik termésének nagy része elfagyott - mondta a Magosz elnöke. Jakab István kiemelte: elégtelennek tartja a fagykár enyhítésére szolgáló intézkedéseket, mert szerinte a károsult gazdálkodóknak nincs anyagi erejük ismét talpra állni.

A Magosz elnöke szerint a kormány halálra ítélte a gazdákat azzal, hogy csak a betakarítás után, a terménykiesés alapján kárpótolják őket. Hozzátette: az aszály, továbbá a fagykár mintegy 120 milliárd forint kiesést okoz ebben az évben a termelőknek.

Jakab István kifejtette: a kalászos gabonából több mint 1 millió tonna hiányzik, a kukorica terméskiesése pedig becslések szerint akár az 50 százalékot is elérheti.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×