eur:
390.92
usd:
365.31
bux:
68203.53
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Bebetonozott vezetők: a kormány csodálkozik

A kabinet értetlenül fogadta, hogy a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az állami vagyonról szóló törvényt - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid szerint a köztársasági elnök döntésének indoklásából nem derül ki, miben látja a különbséget más, jelenleg is érvényben lévő magyar törvényekhez képest.

Kedden a Pénzügyminisztérium még megfontolásra érdemesnek minősítette az államfő érveit.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a stabilitás érdekében a négyéves parlamenti ciklusoknál hosszabb időre, hat évre szól a megbízatása egyebek mellett a Magyar Vasúti Hivatal elnökének, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnökének, a Magyar Energia Hivatal elnökének és helyettesének, illetve a Nemzeti Földalap elnökének.

Hasonló a helyzet a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának tagjaival is, akiket öt évre neveznek ki.

Sólyom László szerint a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a törvénnyel olyan hatáskörök gyakorlására kap felhatalmazást, amelyek a mindenkori kormány felelősségi körének lényegéhez tartoznak.

A köztársasági elnök szerint a parlamenti ciklusokhoz nem igazodó hosszúságú tisztségek a kormánytól független alkotmányos intézmények esetében indokoltak; a kormányzati felelősség körébe tartozó hatáskörök esetén azonban nem elfogadhatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×